Bu içerikte neler var?
Başarısızlık korkusu, insanların iş hayatı ya da okul gibi pek çok farklı alanda karşı karşıya kaldığı bir tür fobi olarak bilinmektedir. Psikoloji ile yakından ilişkili olan bu korku, aynı zamanda başarısızlık psikolojisi olarak da ifade edilebilmektedir. Bu korkuya sahip olan insanlar sırf başarısız olabileceği düşüncesiyle en çok istediği şeylerden dahi uzaklaşabilmekte, işinde ya da günlük hayatında olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Bu nedenle de başarısızlık psikolojisine sahip olan bireylerin bu korkuyu mutlaka aşması gerekmektedir.
Başarısızlık Korkusu Nedir?
Başarısızlık korkusu, hemen hemen her insanın günlük yaşantısında karşılaşabileceği türden bir korkudur. Bu korku normal bir seviyede seyrettiğinde gayet insani bir duygu olarak kabul edilebilirken, bazı insanlarda normalin üstünde bir anksiyete olarak yaşandığı görülmektedir. Bu durum ise ciddi bir psikoloji sorunu olarak kabul edilmektedir.
Anormal, ölçüsüz, sürekli ve yersiz olması ile dikkat çeken başarısızlık korkusu, pek çok insanın hayatında olumsuzluklara neden olabilmektedir. Dolayısıyla bu tür korkularda mutlaka profesyonel bir destek alınması gerekmektedir.
Başarısızlık belirtileri hakkında birkaç örnek göstermek gerekirse;
- Aşırı mükemmeliyetçilik,
- Kendi kendini sabote etme,
- Erteleme ve bilinçli bir şekilde ihmal etme,
- İnisiyatif almaktan çekinme ve zorlu projelere dahil olmaktan kaçınma gibi durumlar bu korkunun belirtileri arasında yer almaktadır.
Başarısızlık Korkusu Nedenleri?
Başarısızlık korkusunun ortaya çıkmasında pek çok farklı etken rol alabilmektedir. Örneğin; çocukluk döneminde ebeveynler tarafından desteklenmemek, kabul görmemek, onaylanmamak, acımasız eleştirilere maruz kalmak, başarısız olduğunda alaya alınmak ve bunun gibi çeşitli durumlar başarısızlık nedenleri olarak gösterilebilmektedir. Genel olarak travmatik nedenlere bağlı olarak gelişen bu korku, yetişkinlik döneminde kendisini göstermektedir.
Başarısızlık Korkusunu Yenmek için Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Bu korkuyu yenmek hemen hemen her hasta için önemli bir konudur. Bu korkunun üstesinden gelebilmenin birçok yolu bulunurken, bunlardan biri de bir psikolog ya da terapistten destek almak olacaktır.
Psikolog ya da terapistler çoğu zaman danışanlarının neden bu korku ile karşı karşıya kaldığını araştırmakta ve sorunun kaynağına göre bir çözüm süreci planlamaktadır. Çoğu zaman insanların yaşadığı bu gibi psikolojik sorunlar için psikoterapi yöntemlerine müracaat eden uzmanlar, bu sayede danışanlarının yalnızca başarısızlık konusundaki değil, diğer pek çok korkusunu yenmesine de yardımcı olabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Tehlikeli mi? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.