Bu içerikte neler var?
Günümüzde de sıklıkla görülebilen psikoloji sorunlarından Asperger Sendromu, yaklaşık 200 kişiden birinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Kadınlara kıyasla erkeklerde 8 kat daha fazla ortaya çıkan bu hastalık, pek çok farklı psikososyal sorunu da beraberinde getirmektedir. Asperger Sendromu ile karşı karşıya olan bireyler kişilik bozukluğu, öğrenme bozukluğu, zeka geriliği, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve atipik psikoz gibi rahatsızlıklardan dolayı kontrol altına alınmakta ve bu sendromun tanısı koyulmaktadır. Ağırlıklı olarak konuşma becerisinde ve zeka düzeyinde herhangi bir problem görülmediğinden 10 yaş sonrasında bu teşhisi koymak daha güç bir hale gelebilmektedir. Dolayısıyla bu gibi sorunlar sendroma işaret edebileceği gibi daha farklı rahatsızlıkların da bir belirtisi olabilmektedir.
Asperger Sendromu Nedenleri
Sendrom nedenleri çoğu insan ve hatta bilim insanları tarafından araştırılan konular arasında yer alsa da, henüz nedenleri hakkında kesin bir kanıya varılamamıştır. Bazı uzmanlar genetik etkenlerin, kimyasal ya da virüs gibi çevresel faktörlerinden sendrom nedenleri olabileceğini düşünmektedir. Bunun ile beraber kızamık, tetanoz ve bu gibi aşıların Asperger Sendromu üzerinde hiçbir etkisinin bulunmadığı da kanıtlanmıştır.
Çoğu zaman otizmle karıştırılabilirken, bu sendroma yakalanan pek çok bireyin bebeklik dönemi sağlıkla geçebilmektedir. Otizm ise bebeklik döneminden itibaren kendisini göstermekte ve erken teşhis koyulabilmektedir.
Bu gibi bir rahatsızlıkla karşı karşıya olan bireylerin daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için tedavisi görebilmesi de oldukça önemlidir.
Asperger Sendromu Belirtileri
Asperger sendromu belirtileri genellikle kişiye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bireyin konuşma ve aksanında sorunlar olması, dil becerilerinde problemler ortaya çıkması ve konuşanları algılayamaması, duygusal açıdan hassas olması, bazı ilgi alanlarına aşırı derecede yoğunlaşması ve hareket sistemi ile alakalı sorunlar yaşaması belirtileri olarak gösterilebilmektedir. Bunların yanı sıra bireyin sosyalleşmek için çaba harcaması ancak muvaffak olamaması, hayal gücünün zayıf olması ve soyut düşünememesi gibi durumlar da yine bu sendroma işaret edebilmektedir.
Asperger sendromuna yakalanan bir bireyin mutlaka bir psikolog ya da psikiyatristten destek alması gerekmektedir. Bu gibi rahatsızlıklarda psikolog ve psikiyatristler çeşitli terapi seansları gerçekleştirirken, bu seanslar hastanın semptomlarının hafifletilmesinde önemli bir fayda sağlayabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.