Psikoloji literatüründe sosyopati, psikopati gibi isimlerle de bilinen antisosyal kişilik bozukluğu, kişilik bozukluklarının bir türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Her kişilik birbiri ile aynı olmazken, bazı kişilikler kendisine, çevresine ya da her ikisine zarar verebilmektedir. Antisosyal kişilik bozuklu da insanlarda bu gibi kişiliklere neden olan bir psikolojik problemdir. Bu kişilik bozukluğu ile karşı karşıya olan hastalar çevresine zarar verme ve manipülasyon gibi davranışlar sergileyebilmektedir.
Bir tür zihinsel sorun ya da bozukluk olarak da değerlendirilebilen antisosyal kişilik bozukluğu, tipik olarak bireyin çocukluk döneminden itibaren başlamaktadır. Her ne kadar nedenleri hakkında kesin bir kanıya varılamasa da, genellikle genetik ve çevresel faktörlerin antisosyal kişili bozukluğuna etken olduğu düşünülmektedir. Üstelik kadınlara kıyasla erkeklerde daha sık görülebilmektedir.
Bu durumda antisosyal Kişilik Bozukluğu nedenlerine bakılacak olursa; çocukluk döneminde yaşanan cinsel, fiziksel ya da duygusal istismar, antisosyal kişilik bozuklukluğuna sahip ya da alkol, madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıkları olan bir anne ya da babayla büyüme gibi durumlar, bu gibi kişilik bozukluklarına neden olabilmektedir.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Diğer pek çok kişilik bozukluğunda olduğu üzere Antisosyal Kişilik Bozukluğu belirtileri de kendine has özelliklere sahiptir. Antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olan çocuklar hayvanlara zarar verme, evde ya da bulunduğu ortamda yangın çıkarabilme gibi davranış ya da eğilimlerde bulunabilmektedir. Yetişkinlerde görülen antisosyal kişilik bozukluğu belirtileri ise sık sık öfkelenmek, kibirli olmak, başkalarını manipüle etmek, yasaları çiğnemek, kişisel güvenliği ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye atmak, çalmak, sık sık yalan konuşmak, agresif davranışlar sergilemek ve sıklıkla kavga etmek gibi durumlardır. Üstelik antisosyal bozukluğa sahip olan bireylerde madde ya da alkol bağımlılığı sıklıkla görülürken, bu alışkanlıklarla daha agresif ve şiddet eğilimli oldukları belirlenmiştir.
Antisosyal kişilik bozukluğu genellikle uzman psikolog ya da psikiyatristler tarafından teşhis edilmektedir. 18 yaşının altındaki çocuklarda bu hastalığın tanısı koyulamazken, her ne kadar davranışlar antisosyal bozukluğu gösterse de, ancak davranış bozukluğu olarak ifade edilmektedir.
18 yaşından büyük olanlarda ise bu hastalığın tanı koyulabilmesi için 15 yaşından itibaren davranış bozuklukları, 15 yaş öncesinde en az 3 antisosyal davranışın görülmüş olması, yalnızca şizofrenik ya da manik dönemlerde yine bu davranışların gözlemlenmesi gerekmektedir. Uzmanlar genellikle bu hastalığa tanı koyabilmek için hastalarını terapiye almakta ve detaylı araştırmalardan sonra tanı koymaktadır.
Bir önceki yazımız olan Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir? Genetik mi? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.