Bu içerikte neler var?
Yeme bozuklukları arasında en sık rastlanan durumlardan biri de anoreksiya olarak bilinmektedir. Bireyin hem zihnini hem de bedenini ciddi ölçüde etkileyen anoreksiya nevroza hastalığı, psikoloji ile doğrudan ilişkili olan bir rahatsızlıktır. Genellikle diyet ile beraber ortaya çıkan bu durum çoğu zaman kontrol edilemez bir hal alabilmekte ve bireyin kendisini aşırı derecede kilolu hissetmesine nden olabilmektedir. Bu durumun neticesinde ise anoreksiyanın yol açtığı sorunlar kaçınılmaz bir hal alabilmektedir.
Anoreksiyanın Yol Açtığı Fiziksel Sorunlar
Anoreksiya nevroza gibi bir psikoloji sorunu pek çok farklı soruna neden olabilmektedir. Örneğin;
- Adet düzensizliği,
- Aşırı derecede kilo verme,
- Vücut ölçülerinin hastalık seviyesinde incelmesi,
- Saç ve tırnakların çabuk kırılması,
- Erkeklerin testis oranında düşüş yaşaması,
- Kabızlık sorunu,
- Kemiklerin zayıflaması,
- Uyku sorunları,
- Böbrek rahatsızlıkları,
- Bireyin devamlı olarak halsiz ve yorgun hissetmesi gibi durumlar anoreksiyanın yol açtığı fiziksel sorunlar olarak gösterilebilmektedir.
Anoreksiyanın Yol Açtığı Fiziksel Ruhsal Sorunlar
Avoreksiya nevroza bozukluğu hastalarda yalnızca fiziksel olarak değil, ruhsal olarak da çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Anoreksiyanın Yol Açtığı ruhsal sorunlara birkaç örnek göstermek gerekirse;
- Bireyin açlığını kabul etmemesi,
- Bir hayli agresif davranması,
- Sosyal yaşamından uzaklaşması,
- Sürekli olarak yiyeceklerle ilgilenmesi,
- Kendisine devamlı olarak zayıf olduğu söylenmesine rağmen hala kendisini kilolu hissetmesi,
- Yemek yemeyi reddetmesi,
- Kilo almaktan aşırı derecede korkması,
- Depresif ruh hali ve depresyon gibi durumlar, anoreksiyanın neden olduğu ruhsal problemler arasında yer almaktadır.
Anoreksiyanın Tedavisi Mümkün mü?
Diğer pek çok yeme bozukluklarında olduğu üzere anoreksiyanın tedavisi de mümkündür. Fakat oldukça zorlu bir tedavi olmasıyla da bilinmektedir. Anoreksiya gibi sorunlarda yapılması gereken ilk ve en doğru iş bir uzmandan destek almak olacaktır.
Anoreksiya nevroza gibi bir hastalık için beslenme, tıbbi ve psikolojik olarak bir tedavi uygulanması gerekmektedir. Hastalar genellikle kendiliğinden tedaviyi kabul etmediği için, bu durum süreci zorlaştırabilmektedir.
Anoreksiya gibi bir yeme bozukluğunun psikolojik bir durum olması nedeniyle, tedavisi de bu alanda uzmanlaşmış hekimler tarafından yürütülmektedir. Genellikle psikolog ve terapistler tarafından yürütülen bu tedavide, hasta düzenli olarak psikoterapi seanslarına katılmakta ve anoreksiyanın nasıl bir hastalık olduğunu, bu hastalıkla nasıl başa çıkabileceğini öğrenmektedir. Dolayısıyla terapi yöntemleri bu süreçte oldukça etkili olurken, aynı zamanda uzun vadede fayda da sağlayacaktır.
Bir önceki yazımız olan Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Tehlikeli mi? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.