Bu içerikte neler var?
Psikoloji literatüründe avoidant kişilik bozukluğu olarak da bilinen çekingen kişilik bozukluğu, insanların yetersizlik hissine kapılmasına neden olan ciddi problemlerden biridir. Son dönemlerde pek çok insanda görülebilen bu kişilik bozukluğu, en bilindik ve insan hayatını en çok etkileyen durumlar arasında yer almaktadır.
Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bir psikoloji rahatsızlığıdır. Aşırı utangaçlık, reddedilmeye karşı aşırı hassasiyet ve yetememe duygusu olarak tanımlanan çekingen kişilik bozukluğunu yenmek hastalar açısından önem teşkil etmektedir. Kadınlarda çekingenlik ya da erkeklerde çekingenlik semptomları görülen her bireyin mutlaka bu alanda tedavi yürüten bir psikologdan destek alması ve sorunun üstesinden gelmesi gerekmektedir.
Çekingen Kişilik Bozukluğu Olanların Özellikleri
Çekingen kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler çoğu zaman pasif e edilgen olmasıyla bilinmektedir. Bu durum erkeklerde çekingenlik ve kadınlarda çekingenlik ayırt etmeksizin her ÇKB’li hastada geçerli olurken, bu kişiler çoğu zaman az arkadaşlıklar edinmekte ve sevgi temelli ilişkilerde edilgen bir yapıya sahiptir. Bunun ile beraber reddedilme konusunda aşırı duyarlılık gösteren bu kişiler, reddedilmemek adına elinden gelen her türlü şeyi yapabilmektedir.
Öte yandan çekingen kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin bir diğer özelliği ise kariyerinde ilerleyememesi ve arkadaşlarına gereğinden fazla bağlı olmasıdır. Kendilerini bir hayli değersiz ve yetersiz hisseden ÇKB’li bireyler çoğu zaman hiçbir yeteneğinin ve yetkinliğinin olmadığını düşünmektedir.
Çekingen Kişilik Bozukluğu Nasıl Yenilir?
Çekingenlikten kurtulmak bu hastalıkla karşı karşıya olan ve hayatı olumsuz yönde etkilenen her insanın en önemli isteklerinden biridir. Çekingenlikten kurtulmak için uygulanabilecek birçok yöntem ve izlenebilecek yol bulunurken, bunlardan biri de bir uzmandan destek almaktır. Günümüzde birçok psikolog bu alanda danışanlarına destek sağlayabilmekte, çeşitli psikoterapi yöntemleri ile sorunun üstesinden gelebilmesine yardımcı olmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi bu gibi problemler karşısında kısa sürede etkisini gösterirken, insanlar katıldıkları bu terapiler ile yaşamlarında karşılaştıkları daha farklı sorunlarla da mücadele etmeyi öğrenmektedir.
Öte yandan çekingen kişilik bozukluğunu yenmek için görev ve sorumluluklar almak, aktivitelere katılmak, toplam arasına dahil olmak ya da güvensizlik sorunu ile mücadele etmek de yapılabilecek en doğru şeyler arasında yer almaktadır.
Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.