Bağımlı kişilik bozukluğu, genel olarak kişilik bozukluklarının en sık rastlanan türü olarak bilinmektedir. Bu türden bir kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler tek başına hareket edemeyecekleri gibi yalnız karar verme konusunda da güçlük çekmektedir. Hayatı boyunca bir kimseye bağımlı olarak yaşayabilmekte ve çoğu zaman küçük bir çocuk gibi davranabilmektedir. Bağımlı kişilik bozukluğu psikoloji ile alakalı bir durum olduğundan mutlaka bu konuda bir uzmandan destek alınması gerekmektedir.
Bağımlı Kişilik Bozukluğu Nedir?
Tek başına karar veremeyen, herhangi bir girişimde bulunamayan, faaliyete geçemeyen ya da sorumluluk alamayan kişilerde görülen bu durum bağımlı kişilik bozukluğu olarak ifade edilmektedir. Bağımlı kişiler içerisinde bulundukları bu durum nedeniyle yalnız karar verememekte, boyun eğici ve isteyici karakteristik özellikleri ile bilinmektedir. Başkalarının kendisine borçluymuş gibi davranmakta olan bağımlı kişiler, aynı zamanda istemeyi bilip, asla vermeyi bilmemektedir.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Bağımlı kişilik bozukluğu nedenleri hakkında kesin bir kanıya varılamamıştır. Fakat genetik ve çevresel faktörlerin nedenleri olabileceği düşünülmektedir. Yapılan birtakım araştırmalar bireyin çocukluk döneminde devamlı olarak otorite ve korumacılık görmesi, bu şekilde katı kurallar altında büyütülmesi, yine psikoloji anlamında bağımlı kişiler haline gelmesi için birer neden olduğuna işaret etmektedir.
Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerin kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve kimseye muhtaç olmadan daha mutlu bir yaşam sürdürebilmesi için mutlaka bir psikolog ya da terapistten destek alması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda psikolog ve psikiyatristler hastaları için çeşitli terapi metotları uygularken, uygulanan bu yöntemler sayesinde kısa sürede sonuç elde edilebilmektedir.
Belirtileri ise genellikle bireylerde aynı şekilde görülmektedir. Örneğin;
Kendisinde bu gibi belirtiler görülen bireyler için kesin tanı koyulabilmesi için bir uzmana danışılması gerekmektedir. Ayrıca bireyin tedavi edilmesi için de bu alanda uzman olan bir psikologdan destek alınması tavsiye edilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.