Bu içerikte neler var?
Psikoloji bakımından tedavi gerektiren ve çevresindeki bireyler dahil olmak üzere en çok da bireyin kendisine zarar veren ruhsal hastalıklardan biri de Borderline kişilik bozukluğudur. Bu kişilik bozukluğu diğer bir ismi ile “Sınırda Kişilik Bozukluğu” olarak bilinmektedir.
Birey açısından karmaşık ve yıkıcı bir psikoloji ortamı yaratır.
Borderline Kişilik Bozukluğu Olan Birine Nasıl Davranılmalı?
Borderline Kişilik Bozukluğu olan birine çevresinde bulunan aile üyeleri ve arkadaşları nasıl davranması gerektiğini çoğu zaman bilmez. Nasıl yardım edebileceğini, nasıl ilgileneceğini ya da ona karşı ne yapılmayacağını bilmez. Bu tip kişisel bozukluk rahatsızlıklarına sahip olan kişilere daha hassas ve dikkatli davranılması gerekir.
Psikolojik rahatsızlıklara sahip olan kişilerin yakınları da onlarla birlikte tedavi olmalıdır. Çünkü psikolojik rahatsızlığı bulunan biri ile aynı evde yaşamak, aynı ortamda bulunmak sağlıklı bireyin de yaşamsal ve ruhsal faaliyetlerini bozacaktır.
Öncelikle bu bozukluğa sebebiyet veren kişinin siz olmadığını fark etmelisiniz. Borderline kişilik bozukluğu olan birine yardım etmek istiyorsanız onu tedavi ve kontrol altında tutamayacağınızı da bilmelisiniz. BKB bozukluğu olan birine karşı yapılmaması gereken hareketleri bilmeniz yeterli olacaktır. Bu hareketler:
- Tehdit etmek ya da ültimatom vermek
- Kötü davranışlarını tolere etmek
- Tedaviyi bırakmalarına izin vermek
- İntihar tehditlerini görmezden gelmek
olarak yer alır.
Borderline Kişilik Bozukluğu Kimlerde Görülür?
BKB bozukluğu çocuk yaşlarda travmatik olaylar yaşayan, aile fertlerini genç yaşta kaybeden, cinsel suçlara maruz kalan ya da genetik bir şekilde kendisine BKB aktarılan kişilerde görülmektedir. Çeşitli sebeplerle de BKB ortaya çıkabilmektedir.
Borderline Kişilik Bozukluğu tedavisi sırasında mutlaka uzman bir hekimden destek alınması gerekir. Bu destek sırasında mutlaka aile fertlerinin ve yakın olarak görülen bireylerin de tedavi sürecine katılması şarttır.
BKB bozukluğu tedavisinde ilaç terapi yöntemleri başta olmak üzere çeşitli tedaviler uygulanabilmektedir. Fakat “mucizevi” bir tedavi beklenmemeli, tedavi zamana yayılmalı ve mutlaka psikolog desteği alınarak hekim tavsiyesinde aşamalar gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde BKB olan kişi, hem çevresine hem de kendisine ciddi fiziksek ve ruhsal zararlar verebilme potansiyeline sahip olacaktır.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.