Bu içerikte neler var?
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Tehlikeli mi? Borderline Kişilik Bozukluğu, dünya üzerinde her 10 insandan 3 tanesinde görülebilen, ciddi ve karmaşık olan bir kişilik bozukluğudur. Eskiden şizofreni hastalığı ile yakından ilişkili olduğu düşünülmekte ve bu hastalık için “şizofreninin sınırı” denmekteydi. Fakat zaman içerisinde bu hastalığın daha çok depresyon ve duygu bozuklukları ile ilişkili olduğu tespit edildi.
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?
Borderline kişilik bozukluğu nedir sorusuna verilebilecek en kısa ve genel cevap, kişinin duygularında problem yaşaması ve duygularını kontrol edememesidir.
Genel olarak bireyler, duygularını düzenleme ve kontrol etme açısından problem yaşamaktadır. Bu kişilerde uygunsuz bir şekilde duygu ve öfke patlamaları görülebilmektedir. Duygusal açıdan yoğun bir şekilde hislerini yaşayan bu kişiler kendine zarar vermeye ya da intihar etmeye de meyilli olur.
Birçok psikolog bu hastalığa sahip olan kişilerin intihar yoluyla hayatlarına son verdiğini belirtmektedir. Dolayısıyla bir kişilik bozukluğu olsa da çok ciddi sonuçlar doğurabilen psikolojik bir rahatsızlıktır.
Borderline Kişilik Bozukluğu Tehlikeli mi?
Psikoloji bakımından bireyin kendisini kontrol edememesiyle ortaya çıkan bu rahatsızlık hem birey hem de hasta kişinin çevresi açısından tehlike yaratabilmektedir. Ani bir öfke ya da duygu patlaması sebebiyle birey hem kendine hem de çevresindeki bireylere zarar verebilecek potansiyele sahiptir.
Depresyon, anksiyete, bağımlılık sorunlarının olması sebebiyle, ruh sağlığı açısından terapi görülmesine ya da tedavi edilmesine ihtiyaç vardır. Günümüzde psikologlara başvuran kişilerin yüzde 20’sinde bu hastalık görülmektedir. Yapılan son araştırmalara göre de BKB bozukluğu olan kişilerde terapiler zamanla işe yarasa da asıl yöntem bir psikolog desteği alınmasıdır.
Borderline Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Öfkenizi ya da duygularınızı kontrol edemiyor ya da çevrenizde kontrol edemeyen birinin olduğunu düşünüyorsanız bu rahatsızlığa sahip olduğunuzu ya da olunup olunmadığını anlamak için Borderline kişilik bozukluğu belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
- Gerçek ya da hayali bir terk edilme duygusu yaşamak
- Karşısındaki bireye kimi zaman aşırı değer verip kimi zaman aşırı değersizleştirmek
- Kimlik karmaşası yaşamak
- Kültürel ve ahlaki değerlerde karmaşa yaşamak
- Kendine zarar verme olasılığının artması
- Aşırı yemek yemek, cinselliğe düşkün olmak, madde kullanmak, tehlikeli olan her şeyi gerçekleştirmeye çalışmak
- İntihar girişiminde bulunmak
- Olaylara ya da durumlara karşı aşırı tepki göstermek
- Bireyin kendisini sürekli boşlukta ve yalnız hissetmesi
- Sürekli olarak kaygı, öfke, üzüntü duyulması
Borderline kişilik bozukluğu belirtileri içerisinde yer alan bu maddelerden en az 4 tanesine sahipseniz, en yakın zamanda bir psikolog ile görüşmelisiniz.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.