Dikkat dağınıklığı, modern çağda görülen en önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle de çocukların okul hayatı boyunca karşı karşıya kaldığı ve yaşamını ya da başarılarını büyük ölçüde etkileyen dikkat eksikliği, pek çok farklı faktöre bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu gibi durumlarda uygulanabilecek çeşitli yöntemler ya da alınabilecek profesyonel destek ile sorunun üstesinden gelebilmek de mümkündür.
Sınavlarda Dikkat Dağınıklığının Belirtileri ve Nedenleri
Sınavlarda dikkat dağınıklığı günümüzde en sık görülen dikkat problemlerinden biri olurken, özellikle de çocukların okul başarısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu gibi problemler pek çok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Örneğin; genetik faktörler, psikoloji sorunları doğum esnasında yaşanan problemler, geçirilen enfeksiyon ve travmalar, beyinde oluşan hasarlar ve bunun gibi çeşitli problemler dikkat dağınıklığı nedenleri olarak gösterilebilmektedir.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde görülebilen genel ya da sınavlarda dikkat dağınıklığı, çeşitli belirtileri ile anlaşılabilmektedir. Pek çok basit etkinliklerde yapılan hatalar, ufak tefek ayrıntıları kaçırma, uzun süren bir işi ya da ödevi tamamlayamama, odaklanılan bir işte kısa sürede sıkılma ya da gerekli olan dikkat ve odaklanmayı sağlayamama dikkat dağınıklığının belirtileri olarak gösterilebilmektedir.
Uzmanlar genellikle kendisine bu gibi şikayetlerle müracaat eden hastalarının öncelikle Sınavlarda Dikkat Dağınıklığı nedenleri hakkında araştırma yapmakta ve buna göre müdahalede bulunmaktadır. Öte yandan bu süreçte ebeveynler çocuklara karşı daha sabırlı ve anlayışlı olmalı, zihin egzersizleri, meditasyon, motivasyon, düzenli beslenme ve uyku, dikkat güçlendirme uygulamaları spor ve odaklanma çalışmaları gibi uygulamalarla destek olmaya çalışmalıdır.
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Günümüzde pek çok uzman, dikkat eksikliği konusunda hastalarına yardımcı olabilmek adına tedavi uygulayabilmektedir. Genellikle bu tür konularda psikolog ya da psikiyatrist gibi uzmanlara müracaat edilmesi gerekirken, alanında uzman olan bu hekimler hastanın yaşı, cinsiyeti, diğer sağlık sorunları gibi çeşitli etkenleri de göz önünde bulundurarak bir tedavi planı oluşturabilmektedir.
Dikkat eksikliğinin tedavisinde pek çok farklı yöntem uygulanabilmektedir. İlaç tedavisi ve terapi yöntemleri bu uygulamalar arasında yer almaktadır. Çeşitli psikoloji sorunları ile dikkat dağınıklığı yaşayan insanlar çoğu zaman psikoterapi yöntemi ile rahatlatılabilirken, daha farklı nedenlerde ise ilaç tedavisi uygulanabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.