Bu içerikte neler var?
Psikolojik şiddet, günümüzde pek çok insanın ve özellikle de kadınların karşı karşıya kaldığı şiddet türlerinden biridir. Fiziksel temas olmadan sözlü ve psikoloji olarak gerçekleştirilen bu şiddet türü, aynı zamanda duygusal şiddet olarak da bilinmektedir. Genellikle eşler tarafından uygulandığından pek çok kadın “psikolojik şiddete maruz kalıyorum” şeklinde şikayetlerde bulunmakta bir uzmandan yardım talep etmektedir.
Psikolojik Şiddetin Nedenleri
Genellikle bu şiddeti uygulayan tarafla alakalı bir durumdur. Genellikle güç göstermek, otorite kurmayı istemek, öfke patlamaları, psikolojik problemler, kişinin kendisini yetersiz hissetmesi, kendini ispatlamaya çalışması ya da işsizlik, ekonomik yetersizlik, ile baskısı, kültürel ve hatta toplumsal faktörler, nedenleri olarak gösterilebilmektedir.
Psikolojik Şiddet Uygulayan Eşe Nasıl Davranılmalı?
Psikolojik şiddet uygulayan eş çoğu zaman psikolojik olarak sorunlu olan insanlardır. Dolayısıyla bu insanlar her daim kendisine göre haklı sebepler bulabilirken, çoğu zaman yaptığın bir tür şiddet olduğunun farkına varamamakta ya da fark etse bile kontrol edememektedir. Bu gibi durumlarda şiddeti uygulayan eşin mutlaka bir psikologdan destek alması gerekmektedir.
Genel olarak toplumun bu insanlara yaklaşım şekli de oldukça önemlidir. Kişinin eşine karşı yaklaşımının nasıl bir davranış şekli olduğu anlatılmalı, ruh sağlığına aykırı olduğu ve hatta suç olduğunun kavraması sağlanmalıdır. Özellikle de profesyonel yardım alması konusunda ikna edilmeli ve değişmesine yardım edilmelidir.
Psikologdan Yardım Almalısınız!
Bu şiddeti uygulayan eşin değişebilmesi mümkün olurken, bu durum çoğu zaman zorlu bir süreçten oluşmaktadır. Dolayısıyla mutlaka bir psikolog ya da psikiyatristin müdahale etmesi gerekmektedir.
Genellikle kendisine bu gibi problemlerle müracaat eden hastalarına terapi yöntemleri uygulayan psikolog ve psikiyatristler, öncelikle kişiyi bu duruma iten sorunları ve psikolojik şiddetin temel kaynağını öğrenmeye çalışmaktadır. Bu şekilde ilk adım olarak sorun kaynağını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapılmakta ve kişinin kendisini dışardan görmesi sağlanabilmektedir. Bu gibi psikolojik problemlerde bilişsel davranışçı psikoterapi ve maruz bırakma gibi psikoterapi yöntemleri oldukça etkili olurken, aynı zamanda eş zamanlı olarak ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Bu şekilde kişinin beyin fonksiyonlarının da doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olunmaktadır.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.