Bu içerikte neler var?
Aile bireylerinin biri veya birkaçı arasında yaşanan sorunlar aile terapisi almayı gerektirir. Aile içi anlaşmazlıklar, iletişim kopuklukları, aile içi şiddet, ailecek köklü bir değişikliğe hazırlanılması, aileden bir ya da birkaç kişinin deprem, yangın gibi doğal afetler yaşamış olması, aileden biriyle ilgili ölüm, ayrılık, boşanma, madde bağımlılığı gibi sorunlar yaşaması aile terapisi alma nedenlerindendir.
Ayrıca çocukların davranışlarından endişe eden, çocukları okulda derslerinde ve arkadaşlarıyla sorun yaşayan ebeveynler de uzman psikolog yardımı alarak terapi seanslarına katılabilirler.
Aile terapilerine, aileye yakın olan kişiler de dahil olabileceği gibi, çocuklarla ilgili sorunlar da öğretmenleri de dahil edilebilir. Bazı durumlarda aile büyüklerinin de aile terapilerine katılması faydalı olur. Buna, terapi seansları başladıktan sonra konuya hakim olan psikolog karar verir.
Aile Terapisi Nedir?
Aile terapisi, aile bireyleri arasında yaşanan sorunların kaynağına inilmesini, çözüme ulaştırılmasını amaçlayan seanslardır. Bu terapiler sayesinde anne babalar, çocuklar ve diğer aile bireyleri arasında yaşanan tüm sorunlar ve çatışmalar oradan kaldırılabilir. Eşler arasında yaşanan sorunlar da aile terapilerinin konusu olabilmektedir. İletişim problemi yaşayan evli çiftler bunu aşabilmek için uzman psikolog yardımı alabilirler. Sorunlarını bir uzmana samimiyetle anlatacak olan çiftler, evliliklerini kurtarma yolunda önemli bir adım atmış olurlar. Anne baba arasındaki iletişimsizlik gibi birçok sorun çocukları da etkileyeceğinden bu gibi durumlarda aile terapisi etkin bir çözüm olacaktır.
Aile Terapisinin Amacı Nedir?
Aile terapilerinde aile bağlarının güçlendirilmesi, aile içi iletişimin daha kaliteli hale gelmesi, bireylerin psikolojik anlamda kendini daha güçlü hissetmesi sağlanmaya çalışılır. Ailedeki bireyler arasında anlayışın ve işbirliğinin sağlanması, sorunlarla başa çıkma yeteneği kazandırılması, bireylerin her birinin daha mutlu, iyimser, pozitif ve umutlu olması için çalışmalar yapılır. Fiziksel sağlığımızın yerinde olması gerektiğini bildiğimiz gibi her bireye sağlıklı bir psikoloji gerektiğini de unutmamak gerekir. Bu nedenle aile içindeki sorunlar henüz başlangıç noktasındayken profesyonel yardım alarak aile terapilerine katılmak en doğru karar olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.