Bu içerikte neler var?
Teknolojik aletlerin yaygınlaşmasıyla birlikte yaşamımız bir yandan kolaylaşırken kendimizi büyük bir tehlikeye atabiliyoruz. İnterneti çok sık kullanmak, beraberinde pek çok sorunu getirebiliyor. Bunlardan biri de internet bağımlılığı olarak yer alıyor.
İnternet Bağımlılığının Zararları
İnternet ortamı içerisinde aktif bir şekilde yer almanın sosyal, eğitim, ekonomik ve psikolojik açıdan problemler ortaya çıkardığı görülüyor. Bu bağımlılık ilerleyen seviyelerde psikolojik sorunlara neden olabiliyor. İnternet bağımlılığını önlemek için pek çok uzman açıklamalar yapsa da bu uyarılar dikkate alınmıyor.
İnsanların davranış düzeylerinde, sosyal ve ekonomik çevrelerinde değişim yaratan sosyal medya bireyin “kimlik karmaşası” içerisine girmesine sebep oluyor. Zamanla bu bağımlılık tedavi edilmesi gereken bir probleme dönüşüyor.
İnternet Bağımlılığı Nasıl Önlenir?
İnternet bağımlılığı ile birlikte bireylerde çeşitli bağımlılıklar meydana gelebiliyor. Bu bağımlılığın yarattığı teknoloji bağımlılıklarını sıralamak gerekirse liste şu şekilde yer alıyor:
- İnternet (Sosyal Paylaşım Siteleri, Facebook, Twitter, vb.)
- Telefonla konuşmak
- Mesaj göndermek
- Playstation
Söz konusu olan bağımlılık için bireylerin mutlaka bir psikolog tarafından tedavi altına alınması gerekiyor. Çünkü teknolojik bağımlılıklar kişilik bozukluklarına yol açıyor.
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Psikoloji yönünden bireylere ağır hasarlar veren bu bağımlılık türleri en erken 6 ay, en geç 12 ay içerisinde ortaya çıkabiliyor. Birinci aydan sonra alışkanlık haline geliyor. Dolayısıyla bireyler için “vazgeçilmez” bir hale geliyor.
İnternet bağımlılığı tedavisi günümüzde oldukça yaygın bir şekilde uygulanan tedavi yöntemleri içerisinde yer alıyor. Bu bağımlılık türüne sahip olan bireylerde genel olarak görülen problemler aşağıdaki gibi yer alıyor:
- Kişi gün içerisinde sürekli olarak internet hakkında düşünür.
- Kişi gün içerisinde internet kullanmak ister ve bu durumu kontrol edemez.
- İnternet kullanımı kesildiğinde birey kendisini huzursuz hisseder ve öfke patlamaları meydana gelebilir.
- İnternet sebebiyle ortaya eğitim yaşamında problemler çıkabilir.
- Kişinin ikili iletişimlerinde ve ilişkilerinde aksaklıklar meydana gelir.
- Sadece sosyal medya üzerinden bir sosyal yaşam elde edilmeye çalışılır.
- Bir süre sonra kişi içine kapanır ve insani işlevlerinden vazgeçer.
Bu belirtilerden en az 3 tanesine sahip olunması takdirinde bireyler mutlaka bir uzmanla görüşmeli ve kendilerine en uygun tedavi ya da terapi yöntemine başlamalıdır.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.