Bu içerikte neler var?
Disleksi nedir? Genellikle okul dönemindeki çocuklarda görülen bir tür öğrenim bozukluğu ya da güçlüğü olarak bilinmektedir. Bireyin ya da çocuğun asılda öğrenme kapasitesi olmasına rağmen güçlük oluşturan bir durum olarak karşımıza çıkan disleksi hastalığı, çeşitli tedavi yöntemleri ve özel eğitimlerle üstesinden gelinebilen bir problemdir. Bu nedenle disleksi olduğundan şüphelenilen bir bireyin mutlaka uzmana götürülmesi gerekmektedir.
Disleksi Nedir?
Günümüzde adını ilk defa duyan, “Disleksi nedir?” diye merak eden ya da bu durumla ilk kez karşılaşan birçok insan “disleksi nedir?” diye merak etmekte ve sorusuna yanıt aramaktadır. Özel öğrenme güçlüğü olarak da ifade edilen disleksi, bireyin öğrenme kapasitesi ve zekası olmasına rağmen bu konuda güçlük çekmesidir. Çocuklarda, ergenlerde ve hatta yetişkinlerde görülen bu durum bazen psikoloji kaynaklı olabilirken, genellikle kişiye göre farklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
Özellikle de okul öncesi dönemde belirtileri görülen ve ilkokul döneminde ortaya çıkan çocuklarda disleksi, çocuğun eğitim hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Aynı şekilde ergenlerde ya da yetişkinlerde de bu durum çeşitli olumsuzluklara yol açtığından mutlaka disleksi tedavisi görülmesi gerekmektedir.
Disleksi Nasıl Anlaşılır?
“Disleksi nedir?” sorusuna yanıt bulanların merak ettiği diğer bir konu nasıl anlaşıldığıdır. Disleksi semptomları, bu durumun anlaşılmasındaki en önemli faktördür. Pek çok farklı türden semptomları bulunan disleksi için, konuşmayı geç öğrenme, kelimeleri telaffuz etmede, verilen görevleri yerine getirmede ve kavramlarla ilişkileri anlamada güçlük çekme, okumayı geç öğrenme, kelimelerdeki heceleri saymada, sesleri duymada ya da uzun kelimeleri okumada güçlük çekme, harf ve rakamları ters yazma ya da yerini değiştirme gibi durumlar birer örnek olarak gösterilebilmektedir.
Ergenlerde ya da yetişkinlerde disleksi de hemen hemen aynı belirtilerle anlaşılırken, bu belirtiler çoğu zaman kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Üstelik disleksi nedenleri de yine aynı şekilde değişebilirken, genellikle beyin hasarı, yapısal farklılıklar, genetik etkenler, algısal problemler birer neden olarak gösterilebilmektedir.
Yetişkinlerde, çocuklarda ergenlerde disleksi mutlaka bir psikolog ya da bu alanda uzman olan kişiler tarafından tedavi edilmelidir. Bu gibi durumlarda genellikle uzmanlar tarafından özel disleksi eğitimi verilirken, bu eğitimler sayesinde problemin üstesinden gelebilmek mümkündür.
Disleksi Nedenleri
Disleksi nedenleri hakkında pek çok araştırma yapılmış olmasına rağmen kesin bir sonuca varılamamıştır. Ancak bu araştırmalara karşın disleksi nedenlerinin genetik faktörlere, psikoloji problemlerine ve beyin gelişimine bağlı olduğu bilinmektedir. Bu kanıya varılmasındaki en önemli bulgu ise, disleksi hastası olan çocukların kardeşlerinde de yüzde 40 oranında okuma güçlüğü görülmesi, yüzde 49’unda da yine disleksi görülmesidir.
Öte yandan beyin gelişiminden kaynaklandığı kanısına varılması ise, disleksi olan bir bireyin beyin yapısı ile olmayan bir bireyin beyin yapısındaki farklılıkların keşfedilmesi ile olmuştur. Kesin olarak disleksi nedenlerinin belirlenebilmesi için çalışmalar devam etmektedir.
Disleksi Belirtileri
Disleksi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bir durumdur. Genel olarak bakılacak olursa; okuma ve yazmada yaşanan zorluklar, kelimelerin hecelenmesi ve çözümlenmesi konusunda yaşanan problemler, ilkokul düzeyindeki bir çocuğun okuduğunu anlayamaması, yaşıtlarına göre fiziksel aktivitelerde geri olması ve bireyin kendisini ifade ederken kurmuş olduğu cümlelerdeki bağlantısızlıklar disleksi belirtileri olarak örneklendirilebilmektedir.
Disleksi Tedavi Süreci
Disleksi tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Bu süreçte psikolog ve uzmanlar tarafından hasta için çeşitli özel eğitimler sunulmakta ve öğrenme güçlüğünün üstesinden gelinmesine yardımcı olunmaktadır.
Disleksi hastalığının tedavisi herhangi bir ilaç ya da cerrahi müdahale olmadan gerçekleştirilmektedir. Bu hastalığında tanısı koyulur koyulmaz çocuklar için özel eğitimler başlamakta, psikolog ve özel eğitmenlerle çocuğun arkadaşları ile aynı seviyeye ulaşması sağlanmaktadır. Üstelik çeşitli terapi yöntemleri ile de desteklenen bu tedavi sürecinde, çocuğun okuldaki eğitimcisi ile de bağlantıda kalınmakta ve okul ortamı da çocuğa uygun hale getirilmektedir. Bu sayede ömür boyu devam edebilecek olan disleksinin önüne geçilmekte ve çocuğun diğer arkadaşları gibi aynı düzeyde olması sağlanmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.