Bağlantıları atla
Bilincli farkindalik nedir

Bilinçli Farkındalık Nedir?

Bilinçli farkındalık, günümüzde psikoloji açısından insanların en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. İnsanın şu an ki zaman içerisinde kendisinde ve etrafında yaşananları olduğu üzere fark etmiş olması ve farkına vardığı her şeyi aceleye gerek olmadan ya da yargılamadan kabul etmesi olarak ifade edilen farkındalık, psikoloji literatüründe mindfulness olarak nitelendirilmektedir. İnsanlar çoğu zaman farkındalık sürecinde zihninde olup bitenlere hissettiği duygulara, bedenindeki hislere odaklanarak şu an ki zamanda kasıtlı olarak ve yargılamadan kalabilmektedir.

Bilinçli Farkındalık Nedir?

Bilinçli Farkındalık Nedir?
Bilinçli Farkındalık Nedir?

Kavramsal olmaktan ziyade deneyimsel olarak ifade edilebilmektedir. Ancak bilinçli farkındalığı genel olarak tanımlamak gerekirse; bireyin anlık yaşadığı zamanda kendisinde ve etrafında yaşananları olduğu gibi fark etmesi, ana odaklanarak bu odağın niteliğini fark etmesi ve farkına vardığı tüm bu durumları acele etmek ve yargılamaksızın kabul etmesi olarak tanımlanabilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Bilinçli Farkındalık Türleri Nelerdir?

Türleri Nelerdir?
Türleri Nelerdir?

Diğer bir değişle mindfulness pek çok farklı kategoride incelenebilmektedir. Duygu farkındalığı, düşünce farkındalığı, beden farkındalığı, ilişki farkındalığı ve davranış farkındalığı bu türler arasında yer almaktadır.

Düşünce farkındalığı; insanların içerisinde olduğu ana odaklanarak çevresinde yaşananları duyması ve duydukları ile alakalı zihninden geçen düşünceleri olarak ifade edilebilmektedir.

Duygu farkındalığı; insanların o anda yaşamış olduğu duyguya odaklanarak kendisine neler hissettirdiğinin farkında varması olarak bilinmektedir.

Beden farkındalığı; bedenin sahip olduğu becerilerin farkına varılması olarak ifade edilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

İlişki farkındalığı; bireyin aile ya da eşi ile olan ilişkisinde yaşamış olduklarını farkına varması olarak bilinmektedir.

Davranış farkındalığı ise; insanların geçmişteki davranışları ve geleceğe dair planladığı davranışlarının farkına varmasıdır.

Bilinçli Farkındalık Neden Önemlidir?

İnsanların yaşamında önemli bir yere sahiptir. Günümüzde pek çok insan bu durum hakkında bilgi sahibi olmaz ya da farkına varamazken, genellikle psikologlar bilinçli farkındalık sayesinde daha sağlıklı ve yaşam standartları yüksek bir hayata sahip olunabileceğini ifade etmektedir.

İnsanların farkındalık sağlayabilmesi için çoğu zaman bir uzmandan destek alması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda uzmanlar danışanlarına sunmuş olduğu terapi yöntemleri ile bilinçli farkındalık hakkında gerekli tüm bilgiyi erebilmekte ve yaşanılan şeylerin nasıl farkına varılabileceğini öğretmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım


Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.