Bağlantıları atla
Paranoid Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur

Paranoid Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Paranoid kişilik bozukluğu, başarılı ve hiçte saçma olmayacak şekilde kurgulanarak herkese karşı şüpheyle yaklaşma durumu olarak ifade edilen önemli bir psikolojik rahatsızlıktır. Günümüzde nadiren rastladığımız bir kişilik bozukluğu türü olarak bilinen bu sorun, diğer çeşitli psikolojik sorunlara sahip olan insanlarda çok daha farklı şekillerde seyredebilmektedir. Üstelik  tedavi edilmezse insanın yaşamı boyunca devam etmektedir.

Paranoid bozukluğun en bilindik ve temel niteliği, hastanın çevresindekilere karşı devamlı bir güvensizlik ve şüphe halinde olmasıdır. Bu nedenle pek çok davranışı uzaktan yorumlayan hastalar, hem özel hayatında hem de meslek hayatında birçok olumsuzlukla karşı karşıya kalmakta ve hastalık kişinin yaşamını tümüyle etkilemektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Paranoya kişilik bozukluğu olan kişilere paranoyak adı verilmektedir. Bu gibi durumlarda hastaların paranoyak olduğunu anlayabilmek pek de kolay değildir. Genellikle bu gibi kişilerin ruhsal ve psikoloji açısından sorunlu olduğunu anlayabilmek için mutlaka bir psikolog ya da psikiyatrist tarafından detaylı olarak muayene edilmesi ve incelenmesi gerekmektedir. Kendisine paranoid kişilik bozukluğu tanısı koyulan kişilerin ise mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Paranoid Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Mutlaka tedavi edilmesi gereken ruhsal bir bozukluk olarak karşımıza çıkan paranoid kişilik bozukluğu tedavi edilmezse istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir. Örneğin; bu hastalık tedavi edilmediği müddetçe ömür boyu devam etmekte ya da belli bir seviyeden sonra şizofreniye dönüşebilmektedir. Aile ve meslek hayatına devam edemekdikleri asosyal bir kişiliğe bürünebilecek olan bu kişilerde aynı zamanda şiddet eğilimleri de artabilir.

Paranoid kişilik bozukluğu tedavi edilmediği takdirde bu hastalık ile beraber çeşitli ruhsal sorunlar da görülmeye başlamaktadır.

  • Obsesif kompülsif bozukluk,
  • Majör depresyon,
  • Borderline kişilik bozukluğu,
  • Anksiyete,
  • Alkol, madde ve sigara bağımlılığı paranoid bozukluğun yanında görülebilecek problemler arasında yer almaktadır.

Paranoid Kişilik Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Paranoid kişilik bozukluğu tedavisi genellikle hastalığın düzeyine ve hastaya göre değişiklik göstermektedir. Tedavi süreci de bu faktörlere bağlı olarak değişirken, bu süreçte kişinin hastalığının farkında olması ve tedaviye kendi isteği ile gelmesi önemlidir. Bu sayede tedavi süreci daha kısa sürecektir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Paranoid bozukluk tedavisinde genellikle bilişsel davranışçı terapi uygulanmaktadır. Bunun yanında bazı hastalar için ilaç tedavisine de gerek duyulabilmektedir.


Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.