Bağlantıları atla
Bulimia Nervoza

Bulimia Nervoza

Hayati tehlike barındıran bulimia nervoza bir tür yeme bozukluğudur. Kısaca bulimia şeklinde tanımlanan bu hastalığa sahip olan insanlar, vücutlarının genel görünümü ve kilo durumlarına karşı fazla hassastır.

Bulimia hastaları, bazı dönemlerde aşırı ve kontrolsüz beslenerek yeme atakları geçirebilir. Yeme atağını atlatan bu tip hastalar, aşırı yemeye bağlı olarak çok kilo aldıklarını düşünüp ani kilo verme yöntemlerini dener. Hayati risk taşıyan yeme bozukluğu, uzman terapistler eşliğinde uygulanan psikoterapi ve diyet yöntemleri ile tedavi edilebilir. Yeme bozukluğunun nedenleri, belirtileri ve tedavi sürecine yönelik bilinmesi gereken tüm bilgileri size şöyle aktarabiliriz.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Bulimia Nervoza Nedir?

Bulimia isimli yeme bozukluğu, aşırı şekilde yemek tüketmeye bağlı gelişen ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu tip hastalar belirli zamanlarda yaşadıkları yeme ataklarının akabinde çok kilo aldıklarını düşünerek kusma eğilimi gösterir. Bulimia nervoza beslenme rahatsızlığı, kişileri aşırı egzersiz yapmaya, kusma alışkanlığına ve kilo almayı önleyici birtakım tedbirleri uygulamaya yönlendirir.

Psikiyatrik bir yeme bozukluğu olan bu rahatsızlık, kişilerin yaşamını ciddi derecede etkileyen bazı komplikasyonlar geliştirir. Aşırı yiyecek tükettiği için sindirim sistemini etkileyen ilaç kullanımına kadar ilerleyen kilo alma korkusu, bulimia nervoza belirtileri arasında en yaygın olanıdır.

Yeme bozukluğu yaşayan hastalar, yeme isteklerini durduramadıkları zaman kontrolsüz bir şekilde yiyecek tükettikleri için ani bir şekilde kilo aldıklarını düşünür. Yaşamlarını önemli ölçüde etkileyen bu düşünce ileri boyutlara kadar ulaşarak kişileri anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik hastalıklara sürükleyebilir. Sağlıklı beslenme yöntemlerinin tedavi sürecine dahil edildiği psikiyatrik yeme bozukluğunun, uzman terapist ve beslenme uzmanları eşliğinde doğru teknikler uygulanarak çözüme kavuşturulması gerekir.

Bulimia Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Vücuduna takıntılı bir şekilde yaklaşım sergileyen bulimia hastalarının kendini belli eden bazı semptomları bulunur. Bulimia nervoza belirtileri olarak sıralayabileceğimiz birtakım semptomlar şunlardır:

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

  • Tek seferde aşırı yiyecek tüketimi
  • Yemek tüketiminin ardından zorunlu olarak kusma eğilimi
  • Kilo alacağına dair takıntılı bir düşünce geliştirme
  • Kilo almayı engelleyen bazı tıbbi ilaçların kullanımı
  • Sürekli olarak yalnız kalma isteği
  • Çok fazla egzersiz ve spor yapma
  • Ruh ve duygu durumunda ani değişimler
  • Bitkisel zayıflama çayları tüketme
  • Sindirim sistemi rahatsızlıkları
  • Diş sararması ve dişlerde hassasiyet oluşumu
  • Parmaklarda kusmaya zorlama nedeniyle yara oluşumu
  • Kolesterol ve kan şekerinin yükselmesi
  • Boğaz zarında yırtılma

Bulimia hastalarında görülen birtakım biyolojik semptomlar bu şekilde sıralanabilir. Fakat yeme bozuklukları yaşayan kişilerde görülen bazı davranışsal belirtilerde mevcuttur. Sürekli olarak yiyecek saklama, sık sık tuvalete çıkma isteği, devamlı kalori sayımı yapma, halsizlik ve sosyal aktivitelerden uzaklaşma, bu tip hastaların sergilediği yaygın davranışsal semptomlardır.

Kendinizde veya çevrenizde bu tip belirtiler gösteren kişiler için diyetisyen eşliğinde hazırlanan diyet programları veya psikoterapi yöntemleri uygulanabilir.

Bulimia Nervoza Beslenme Tedavisinin Önemi

Yeme bozukluğunun tedavisinde bibliyoterapi, psikoterapi, grup terapisi ve ilaç tedavisi gibi birçok tedavi yöntemi uygulanabilir. Aynı zamanda yeme bozukluklarında beslenme, bu tip rahatsızlıkları kontrol altına almak için uygulanması gereken başlıca tedavilerden biridir.

Bulimia nervoza beslenme programının uygulanması için beslenme uzmanları ile profesyonel bir tedavi sürecine başlanması gerekir. Hastaların sürekli ve aşırı yeme istekleri, beslenme uzmanlarının uygulamaya koyduğu sağlıklı beslenme programları ile azaltılmaya çalışılır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Bulimia nervoza beslenme tedavisi için başvuran hastaların tıbbi geçmişi alınıp, hastalar için birtakım analiz ve testler uygulanır. Uzman diyetisyenler kontrolünde analiz ve testlerden çıkan sonuçlar değerlendirilir ve kişiye özel beslenme planı oluşturulur. Hastaların beslenme programı günlük olarak takip edilir ve hastada oluşan sürekli yeme arzusunun kontrol edilmesi için farkındalık hissetmesi amaçlanır.

Sonuç olarak diyetisyen eşliğinde uygulanan beslenme kontrol programı, kişilerin günlük olarak tüketmesi gereken yiyecekleri belirleyip, yiyecek tüketimi kontrol altına alır. Yeme ataklarının hastada gösterdiği belirtileri ve zararlı etkileri ortadan kaldırmak adına beslenme tedavisi, yeme bozukluğunda uygulanabilecek en önemli tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir.

Bulimia Nervoza Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Bulimia Nervoza Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Bulimia Nervoza Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Yeme bozukluklarında tek bir tedavi yönteminin uygulanması, arzu edilen sonuçları doğurmak için yetersiz kalabilir. Bu tip rahatsızlıkların tedavisinde başarı elde etmek için, öncelikle hastanın iyileşmeyi istemesi gerekir. Ardından ilaç ve psikoterapi yöntemlerine ek olarak beslenme tedavisi başlatılabilir.

Bir tür yeme bozukluğu olan bulimia nervoza beslenme tedavisi, sağlıklı beslenmeye yönelik beslenme programlarının uygulandığı bir tedavi yöntemidir. Hastaların ciddi sağlık problemleri yaşamaması için, yeme ataklarının ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için hastaların aşırı yeme isteğini kontrol altına almak ve kilo alma düşüncesine zemin hazırlayan sağlıksız yiyecekler tüketimini kısıtlamak büyük önem taşır.

Bulimianın tedavisinde uygulanan beslenme programında et tüketimi kısıtlanabilir. Şöyle ki hastaların birçoğu et ve hayvansal gıdaların tüketiminden kaçınmak ister. Bu nedenle Bulimia nervoza beslenme önerileri olarak protein ve vitamin değeri yüksek gıdaların tüketimi olarak desteklenebilir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Çevresinde veya kendisinde yeme bozukluğu belirtileri gösteren birçok kişinin de yakından merak ettiği bir soru olarak, “Bulimia nervoza nasıl beslenmeli?” Bu tip rahatsızlıklarda hastalar, yeme bozukluğuna bağlı olarak aşırı kilo kaybı yaşayabilir. Kilo kaybı ve sağlıksız beslenmeye bağlı gelişen vücut direnci düşüklüğü, bağışıklık ve sindirim sistemi bozuklukları için, vitamin, mineral ve kalsiyum değeri yüksek gıdaların tüketilmesi gerekir.

Bulimia nervozanın beslenme tedavisinde beslenme uzmanları hastalar için D vitamini, B12 vitamini, kalsiyum ve çinko alımını artırıcı beslenme programları hazırlar. Böylece vücut için gerekli olan tüm mineralleri alarak daha sağlıklı olmaya başlayan hastalar, yeme bozukluğunun oluşturduğu hastalık risklerini de en aza indirebilirler.

Bulimia Nervoza Hastalarına Beslenme Önerileri

Yeme bozukluğu için başlatılan tedavi sürecinde sağlıklı bir beslenme programına sadık kalarak öğün sıklığını kontrol altına almak yapılabilecek en doğru davranıştır. Yeme bozukluğu yaşayan hastalar, aşırı ve sağlıksız yiyecek tüketme isteklerini kontrol edemedikleri için bu noktada profesyonel bir destek gerekebilir.

Bulimia nervoza beslenme önerileri olarak merak edilen sağlıklı ve doğru beslenme programı, beslenme danışmanları eşliğinde hazırlanarak hasta için uygulanmaya başlar. Bu süreçte hastaların günlük olarak tüketmesi gereken besinlerin takibini yapan beslenme uzmanları hem hastanın yeme ataklarını kontrol altına alır hem de aşırı yeme nedeniyle ortaya çıkan kilo alma düşüncesi ortadan kaldırılır.

Bulimia hastaları, ani gelen yeme atakları nedeniyle sürekli olarak sağlıksız ve aşırı yiyecek tükettikleri için kilolarına yönelik takıntılı bir düşünce geliştirir. Dolayısıyla sürekli olarak kilo aldıklarını düşünen hastalar, zaman içinde anksiyete, sosyal fobi ve depresyon gibi psikiyatrik hastalıklar yaşayabilir. Aynı zamanda yeme bozukluklarının kişiler üzerinde özgüven düşürücü etkilerinin de yadsınmaması gerekir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Peki, bulimia nervoza nasıl beslenmeli? Bulimia nervozanın tedavisinde etkili bir yöntem olan beslenme programında yağlı, şekerli, tuzlu ve fast food benzeri yiyeceklerin kısıtlanması gerekir. Böylece kan şekerini yükselten ve yeme atağı oluşumuna neden olan besinlerden uzak duran hastalar, zaman içinde öğünlerini kontrol altına alarak iyileşme sürecine girebilir.

Yeme Bozukluklarında Profesyonel Destekle Hizmetinizdeyiz!

Bulimia yeme bozukluğu kişilerin yaşamını tehdit altına alan önemli bir psikiyatrik hastalıktır. Bu anlamda bu hastalığa sahip olan kişilerin vakit kaybetmeden profesyonel bir destek alıp, tedavi sürecine başlaması gerekir. Aksi takdirde hastalığın gelişen seyri içerisinde bedensel rahatsızlıkların yanı sıra ruhsal birtakım rahatsızlıkların yaşanması da mümkün olabilir.

Yeme bozuklukları yaşayan hastalarının açlık duygularının iyi yönetilmesi gerekir. Özellikle zararlı yiyeceklere karşı duydukları aşırı yeme isteği, diyetisyenlerin uygulayacağı beslenme programları ile yiyecek tüketimi kısıtlanır. Bulimia nervoza tedavisinde beslenme alışkanlıklarının komple değiştirilmesi büyük önem taşır. Bu nedenle yeme bozukluğu tedavisinde psikoterapi gibi yöntemlerin yanı sıra beslenme tedavisi de destekleyici tedavi yöntemi olarak mutlaka uygulanması gerekir.

Bulimia hastaları için kliniğimizde uzman terapistler ve diyetisyenler eşliğinde gerek psikoterapi gerekse beslenme tedavisi uygulanır. Yeme bozukluklarında beslenme ve psikoterapi gibi tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.