Bu içerikte neler var?
Paranoid kişilik bozukluğu güven ve şüphe kelimelerinin üzerine kurulu bir duygu durum bozukluğudur. Birey, sürekli olarak insanlara ve olaylara karşı güvensizlik duyar, şüphe ile yaklaşır ve kendi kafasında saçma olmayan kurgu oluşturarak bu düşünce ve fikirlere inanır.
Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir?
Paranoid kişilik bozukluğu yaşayan bireyler halüsinasyon ya da sanrı görmez. Bunun yerine olaylara farklı bir bakış açısı ile yaklaşarak sürekli olarak şüpheci davranırlar. Bu nedenle kendilerine göre şüpheler yaratarak, güvensizlik duyarlar. Kimi zaman kendileri hakkında bile şüphe duydukları, kendilerine güvenmedikleri zamanlar olabilmektedir. Örneğin evli bir çift ele alınacak olursa, adam kadının kendisini aldattığından şüphe duyar ve kendisini buna inandırır, karısının aldattığına inanarak hareket eder ve bu konuda sürekli olarak bir güvensizlik ortamı oluşturur, karısının kendisini ne şekillerde, nerelerde aldattığını düşünür ve buna inancını yüksek tutarsa, çevresindeki bireylere de bu durum yansıtıp kurgular oluşturursa bu kişilik bozukluğuna sahiptir.
Paranoid Şizofreni Nedir?
Paranoid şizofreni ise şizofreninin bir türüdür ve beyin hastalığıdır. Bireyler hayal ile gerçeği ayırt edemez. Paranoid bozukluğunun paranoid şizofreni arasındaki en temel farkı da budur. Birey hayal ve gerçeği ayırt edemez, ayırt edemediği gibi sürekli olarak sanrılar görür, sesler duyar ve kendisini bu ses ve görüntülere inandırır.
Paranoid Kişilik Bozukluğu ve Paranoid Şizofreni Farkları Nelerdir?
Paranoid kişilik bozukluğunun, paranoid şizofreniden en temel farkı sanrılar ve halüsinasyonlardır. Kişilik bozukluğunda sanrı ve halüsinasyon görülmemektedir. Psikoloji bakımından paranoid kişilik bozukluğunun tedavisi, paranoid şizofreniye göre daha kolaydır. Her iki psikolojik rahatsızlıkta da tedavi şarttır çünkü bireylerin şiddete yönelik eğilimi mevcuttur.
Şizofreninin bir beyin hastalığı unutulmamalıdır. Kişilik bozukluğunun temelinde ise bireyin erken yaşta yaşamış olduğu travmatik olaylar mevcuttur. Her iki rahatsızlıkta da psikolog yardımı alınması şarttır. Bireylere yönelik grup ya da bireysel terapi yöntemleri uygulanmalı gerektiğinde ilaç tedavisi verilmelidir.
Bireyin psikolojik rahatsızlık seviyesi ve derecesine bakılarak tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Bu tedavi sürecinde mutlaka bireylerin yakın çevresi bilgilendirilmelidir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.