Bu içerikte neler var?
Disosiyatif bozukluklardan biri olarak bilinen dissosiyatif amnezi, bireyin zihinsel olarak kendisinin herhangi bir yönünden uzaklaştı, genellikle travma ve şiddetli stres gibi hallerde ortay çıkan ciddi bir rahatsızlık olarak ifade edilmektedir. Bu gibi durumlarda birey mevcut hafızasından uzaklaşabilmekte, hayatını ciddi ölçüde etkileyen anormal hafıza kaybı ile karşı karşıya kalabilmektedir. Fakat sonucunda bazı anılar da hatırlanabilmektedir.
Dissosiyatif Amnezi Nedir?
Günümüzde psikoloji açısından oldukça ciddi sorunlardan biri de dissosiyatif amnezi olarak bilinmektedir. Bir tür disosiyatif bozukluk olarak bilinir ve yoğun stres altında ya da bilinci tetikleyen durumlarda anormal bir hafıza kaybı olarak yaşanmaktadır. Sıradan bir hafıza kaybından farklı olarak bu gibi durumlarda ortaya çıkan bu rahatsızlık, bireyin yaşamının büyük bir bölümünü ya da yalnızca belli bir kısmını unutmasına neden olabilmektedir.
Nedenleri fiziksel ve psikolojik olarak gruplandırılmaktadır. Savaş, doğal afet, fiziksel ya da cinsel taciz, tecavüz, bireyin sevdiği birini kaybetmesi gibi durumlar psikolojik nedenler olarak gösterilebilirken, felç, uyuşturucu, hastalık, alkol kullanımı gibi durumlar ise fiziksel nedenler olabilmektedir.
Belirtileri ise çoğu zaman kişiye bağlı olarak değişebilirken, bulanık bir kimlik duygusu, stresle başa çıkamama, etraftaki insanları ve nesneleri gerçek dışı algılama, hafıza kaybı gibi durumlar bu rahatsızlığa işaret edebilmektedir.
Dissosiyatif Amnezi Tanı Kriterleri
Tanı kriterleri bu hastalığın teşhisinin koyulması açısından oldukça önemli bir durumdur. Dissosiyatif amnezi tanısı koymak çoğu zaman güç bir durum olurken, bunun nedeni ise hastaların somut bir kanıt sunamamasıdır. Bu gibi durumlarda hasta yakınları ile görüşme gerçekleştirilmekte ve buna göre bir tanı koyulmaktadır.
Dissosiyatif Amnezi Ne Kadar Sürer?
Dissosiyatif amnezi gibi psikolojik sorunlar çoğu zaman geçici olurken, bu durum birkaç dakika sürebileceği gibi, bazen uzun yıllar boyunca da devam edebilmektedir. Bu gibi durumlarda hastaların mutlaka bir uzman desteği alması gerekmektedir. Psikolog ve psikiyatristler hasta için çeşitli tedavi yöntemleri deneyebilmektedir.
Bu gibi durumlarda en etkili olan tedavi yöntemlerinden biri de psikoterapi olarak bilinmektedir. Hastalar aldıkları terapi seansları ile hafızasını tazelemeye çalışmakta, bu rahatsızlığa neden olan sorunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olunmaktadır. Dolayısıyla hastalığın süresi kısaltılarak daha kısa sürede iyileşme süreci sağlanabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.