Bu içerikte neler var?
Günümüzde pek çok insanda görülen obsesif kompülsif bozukluk türlerinden bir diğeri de biriktirme takıntılığıdır. Psikoloji literatüründe dispozofobi olarak da bilinen biriktirme takıntılığı, değersiz, sağlıksız ve gereksiz eşyaların çöpe atılamaması, yaşam alanlarında biriktirilmesi durumudur. Dispozofobi bireyin yaşamını, sağlığını, hareket kabiliyetini tehlikeye sokabilmekte, günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle de bu tür bir OKB ile karşı karşıya olan bireylerin mutlaka tedavi olması gerekmektedir.
Dispozofobi: Kompulsif Biriktirme Takıntılığı ve Belirtileri
İstifçilik, dispozofobi, takıntı hastalığı ya da kompülsif biriktirme hastalığı gibi isimlerle de anılan biriktirme takıntılığı, kullanılmayan, hiçbir değeri olmayan ve lüzumsuz eşyaların atılmaması, biriktirilmesi hastalığı olarak bilinmektedir. Tutumlu olmak, bazı eşyaların ilerle lazım olacağını düşünerek saklamak gibi durumlardan farklı olan biriktirme takıntılığı, bireyin sağlığını ve yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Obsesif kompülsif bozukluk türlerinden dispozofobi, bireyin çocukluğundan itibaren başlayan bir durumdur. Bireyin gerekli ve gereksiz her türlü eşyayı biriktirme eğilimi, topladıklarını kesinlikle atmama, atmaya çalışanlara da gereğinden fazla tepki gösterme, bireyin günlük yaşamında pek çok farklı davranış bozuklukları sergilemesi, toplanan eşyalar arasında herhangi bir bağlantı ya da benzerlik bulunmaması gibi durumlar takıntı hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır.
Kompulsif Biriktirme Takıntılığından Nasıl Kurtulabilirsiniz?
İnsanların hayatında pek çok olumsuzluğa neden olan biriktirme takıntılığının kronik bir hale gelmemesi için mutlaka tedavi görülmesi gerekmektedir. Genellikle psikolog ve psikiyatristler tarafından gerçekleştirilen tedaviler oldukça önemli olurken, hastalar ancak bu şekilde profesyonel bir destek aldığı takdirde OKB gibi hastalıklardan kurtulabilmektedir.
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Takıntı hastalığı ve biriktirme takıntılığı gibi her türlü obsesif kompülsif bozukluktan kurtulabilmenin en iyi yolu bir psikolog ya da psikiyatristten destek almak olacaktır. Uzmanlar bu gibi durumlarda hastalarına büyük faydalar sağlayabilmekte ve hastalığın aşılmasına yardımcı olabilmektedir.
OKB çeşitleri psikoloji ile yakından ilişkili olduğundan, bu gibi durumlarda ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. İlaç tedavisi bireyin beyin kimyasını düzene sokarak takıntılarının önüne geçebilmekte ve dolayısıyla biriktirme hastalığından kurtulmasına yardımcı olabilmektedir.
Bunun yanı sıra çeşitli terapi yöntemleri de biriktirme takıntısı konusunda oldukça etkili tedavi yöntemleri olarak bilinmektedir. Bilişsel davranışçı terapi ile pek çok hasta kısa sürede gelişme kaydedebilirken, aynı zamanda daha sağlıklı bir hayat sürdürebilmenin yollarını da öğrenebilmektedir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.