Bu içerikte neler var?
Günümüzde birçok ilişkinin en önemli sorunlarından biri de bağlanma korkusu olarak bilinmektedir. Çoğu zaman uzun süreli ilişkilerden kaçınma olarak kendisini gösteren korku, bugün oldukça sık görülen ve şikayet edilen bir durumdur. Psikoloji ile yakından ilişkili olan korku, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar ile ispat edilen, bireyin çocukluğundaki öğretmeninden ebeveynlerini tutumuna varana kadar hayatının her alanına yayılan oldukça ciddi bir fobi olarak ifade edilebilmektedir.
Bağlanma Korkusu Nedir?
Bağlanma korkusu, çoğu zaman ikili ilişkilerde ortaya çıkan ve bireyin ilişkinin kendisine müdahale edebileceği düşüncesinde kapılarak ilişkiye ya da ilişki kurduğu kişiye bağlanmaktan korkması olarak tanımlanabilmektedir. İnsanları yalnızlığa iten ve yaşamını olumsuz yönde etkileyen bağlanma korkusunu yenmek, insanlar için önem teşkil etmektedir.
Bağlanma Korkusu Neden Olur?
Bağlanma korkusu nedenleri her insana göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak bu korkunun temelinde ise terk edilme korkusu yatmaktadır. Bu durumu bir örmekle açıklamak gerekirse; bireyin çocukluk döneminde annesi ile ilişkisinde yaşamış olduğu problemler, annesi ya da en sevdiği kişiler tarafından terk edilmiş olması ya da bu gibi sebeplerle yaşadığı travmalar, nedenleri olarak gösterilebilmektedir. Birey çoğu zaman çocukluk döneminde anne babasının tutumları nedeniyle kaçmayı öğrenirken, yetişkinlik döneminde de karşılaştığı bu gibi tutumlarda kaçma eğilimi göstererek yaşadığı yoğun kaygı ve anksiyeteden kurtulmaya çalışmaktadır.
Bireyin tek başına bir hayat sürdürme isteği, ilişkilerinin kısa süreli olması, evlilikten kaçınma, geçmişte yaşadığı ilişkilere yönelik kötü hatıralara sahip olması, ilişki yaşadığı kişinin doğru kişi olmadığını düşünmesi ve bunun gibi durumlar belirtileri arasında yer almaktadır. Kendisinde bu gibi korku belirtileri görülen kişileri daha sağlıklı ve mutlu bir ilişkiye sahip olması için da mutlaka bir psikologdan destek alması gerekmektedir.
Bağlanma Korkusunu Aşmak Mümkün mü?
Diğer birçok psikolojik sorun gibi bu korkuyu aşmak da mümkündür. Bu gibi durumlarda durumunu fark ekip kabullenmesi gerekmektedir. Bu durum bireyin ilişkiye karşı bakış açısını değiştirebilirken, bu sayede birey ilişkisinde de değişebilmektedir.
Öte yandan bireyin bir psikolog ya da terapistten destek alması da yapılabilecek en iyi şeylerden biridir. Psikologlar çoğu zaman kendisine bu sorun ile müracaat eden danışanları için terapi yöntemleri uygularken, bu yöntemler sayesinde kısa sürede sorunun üstesinden gelebilmek de mümkündür.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.