Bağlantıları atla
Sınavlarda Dikkat Dağınıklığı mı Yaşıyorsunuz?

Sınav Kaygısı ve Dikkat Dağınıklığı

Sınav kaygısı ve dikkat dağınıklığı, modern çağda görülen en önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle de çocukların okul hayatı boyunca karşı karşıya kaldığı ve yaşamını ya da başarılarını büyük ölçüde etkileyen dikkat eksikliği, pek çok farklı faktöre bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu gibi durumlarda uygulanabilecek çeşitli yöntemler ya da alınabilecek profesyonel destek ile sorunun üstesinden gelebilmek mümkündür.

Sınav Kaygısı ve Dikkat Dağınıklığının Nedenleri

Sınavlarda Dikkat Dağınıklığının Belirtileri ve Nedenleri
Sınavlarda Dikkat Dağınıklığının Belirtileri ve Nedenleri

Sınavlarda dikkat dağınıklığı günümüzde en sık görülen dikkat problemlerinden biri olurken, özellikle de çocukların okul başarısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu gibi problemler pek çok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Örneğin; genetik faktörler, psikoloji sorunları doğum esnasında yaşanan problemler, geçirilen enfeksiyon ve travmalar, beyinde oluşan hasarlar ve bunun gibi çeşitli problemler dikkat dağınıklığı nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Sınav Kaygısı ve Dikkat Dağınıklığı Belirtileri

Gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde görülebilen genel ya da sınavlarda dikkat dağınıklığı, çeşitli belirtileri ile anlaşılabilmektedir. Pek çok basit etkinliklerde yapılan hatalar, ufak tefek ayrıntıları kaçırma, uzun süren bir işi ya da ödevi tamamlayamama, odaklanılan bir işte kısa sürede sıkılma ya da gerekli olan dikkat ve odaklanmayı sağlayamama, dikkat dağınıklığının belirtileri olarak gösterilebilmektedir.

Uzmanlar genellikle kendisine bu gibi şikayetlerle müracaat eden hastalarının öncelikle Sınavlarda Dikkat Dağınıklığı nedenleri hakkında araştırma yapmakta ve buna göre müdahalede bulunmaktadır. Öte yandan bu süreçte ebeveynler çocuklara karşı daha sabırlı ve anlayışlı olmalı, zihin egzersizleri, meditasyon, motivasyon, düzenli beslenme ve uyku, dikkat güçlendirme uygulamaları spor ve odaklanma çalışmaları gibi uygulamalarla destek olmaya çalışmalıdır.

Sınav Öncesi Uyuyor Musunuz?

Sınav öncesi stres, pek çok gencin karşı karşıya olduğu psikoloji sorunlarından biridir. Özellikle de hayatını büyük ölçüde etkileyecek olan sınavların öncesinde yoğun bir stres altına giren öğrenciler, psikolojik açıdan etkilenmekte ve bu durum ise okul hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Stresli olmak, yaşamını sürdüren her bireyin dönem dönem yaşamış olduğu sorunlardan biridir. Ancak öğrenciler, eğitim hayatını etkileyecek önemli dönemlerde daha çok stresli olabilmektedir. Örneğin; lise sınavları, üniversite sınavları, vizeler ve finaller stresli olmak için birer neden olarak gösterilebilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Sınav Öncesi Sürekli Uyumanın Nedenleri

Sınav Öncesi Sürekli Uyumanın Nedenleri
Sınav Öncesi Sürekli Uyumanın Nedenleri

Önemli sınavların öncesinde yoğun stres altında olan öğrenciler bu durumu etkilerini çeşitli şekillerde gösterebilmektedir. En sık rastlanılan durum ise sınav öncesi sürekli uyumak olarak ifade edilir. Öğrenciler sınava az bir zaman kala stresini ve heyecanını bastırabilmek için devamlı olarak uymayı istemekte ve kendini yatağından kaldıramayabilir.   Bu durumun en önemli nedeni olarak stres gösterilebilmektedir.

Sınav Kaygısını Yenmek Mümkün mü?

Yenmek Mümkün mü?
Yenmek Mümkün mü?

Sınav kaygısı belirtileri genellikle sınav öncesinde huzursuzluk, tedirginlik, çalışmaya isteksizlik, başarısızlık korkusu, ağız kuruluğu, titreme, dikkat ve konsantrasyonda bozukluk gibi durumlardır. Bu gibi durumlarla karşı karşıya olan kişilerin öncelikle kaygıyı yenmek için çalışması gerekmektedir. Bu çalışmalar sayesinde kaygısının üstesinden gelinerek başarı elde edebilmek mümkündür.

Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir?

Kaygısını yenmek üzere geliştirilen pek çok yol bulunmaktadır. Öncelikle kişi düşünce ve beklentilerini sorgulamalı ve gerçekçi olan beklentilere sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra nefes egzersizleri, meditasyon, spor yapmak, gevşeme egzersizleri, kaygıyı bastırmak yerine onu tanımaya ve kabul etmeye çalışmak, düşünceleri durdurma tekniği, dikkati farklı noktalara toplayabilme gibi durumlar sınav kaygısıyla başa çıkabilmenin yolları arasında yer almaktadır.

Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Günümüzde pek çok uzman, sınav kaygısı ve dikkat eksikliği konusunda hastalarına yardımcı olabilmek adına tedavi uygulayabilmektedir. Genellikle bu tür konularda psikolog ya da psikiyatrist gibi uzmanlara müracaat edilmesi gerekirken, alanında uzman olan bu hekimler hastanın yaşı, cinsiyeti, diğer sağlık sorunları gibi çeşitli etkenleri de göz önünde bulundurarak bir tedavi planı oluşturabilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Dikkat eksikliğinin tedavisinde pek çok farklı yöntem uygulanabilmektedir. İlaç tedavisi ve terapi yöntemleri bu uygulamalar arasında yer almaktadır. Çeşitli psikoloji sorunları ile dikkat dağınıklığı yaşayan insanlar çoğu zaman psikoterapi yöntemi ile rahatlatılabilirken, daha farklı nedenlerde ise ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Fakat bu gibi durumlarda en etkili yöntem olarak psikoterapi önerilmektedir.

Genellikle kendisine müracaat eden danışanları için terapi yöntemleri uygulayan psikologlar, öncelikle stresin kaynağı hakkında araştırmalar yapmakta, sonrasında is bu nedenleri ortadan kaldıracak önlemler almaktadır. Bu şekilde bir tedavi planı oluşturan uzmanlar danışanlarına stres durumunda başa çıkabilmenin de yollarını öğretebilmekte ve uzun vadede sorunun üstesinden gelebilmeye yardımcı olmaktadır.


Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.