Bağlantıları atla
Telefon bagimliligi nasil engellenir

Telefon Bağımlılığı Nasıl Engellenir?

Psikoloji dalında nomofobi olarak ifade edilen telefon bağımlılığı, modern çağın en önemli sorunlarından biridir. Teknolojinin hayatımızda büyük ölçüde yer edinmesiyle ortaya çıkan bu nomofobi, insanların yaşamını olumsuz yönde etkileyen, hatta yaşam standartlarını düşüren bir problemdir. Günümüzde pek çok insan bu durumun bağımlılık ve hastalık seviyesinde olduğundan habersiz olurken, birçoğu ise bu bağımlılığından kurtulmak için çeşitli arayışlar içerisine girmektedir.

Telefon Bağımlılığı (Nomofobi) Nedir?

Telefon Bağımlılığı (Nomofobi) Nedir?
Telefon Bağımlılığı (Nomofobi) Nedir?

Nomofobi; teknoloji çağında en çok rastlanan psikolojik bağımlılık türüdür. Telefon bağımlılığına sahip olan insanlar genellikle telefonundan ayrı kaldığı süre zarfı içerisinde ümitsizliğe düşmekte, paniklemekte, çevresindeki diyaloglara ya da işe odaklanamamakta ve sıklıkla cep telefonunu kontrol etme ihtiyacı duymaktadır. Herhangi bir işi olmasa dahi telefonunu elinden bırakmayan bağımlılar, devamlı olarak telefonla uğraşmakta ve meşgul olmaktadır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Dünya üzerinde büyük bir kitle üzerinde görülen cep telefonu bağımlılığı, modern çağın anksiyetesi olarak da ifade edilebilmektedir. Dolayısıyla mutlaka profesyonel bir müdahale gerektiren bu durum için insanların bir uzmandan destek alması gerekmektedir.

Telefon Bağımlılığının Nedenleri

Nomofobi nedenleri hakkında kesin bir veriye ulaşılamazken, genellikle kişiye göre değişiklik gösterdiği düşünülmektedir. Örneğin; kişinin teknolojik aletlere karşı büyük ilgi duyması, pek fazla arkadaşının olmaması, yalnızlık ya da bunun gibi durumlar telefon bağımlılığı nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Nomofobi ile karşı karşıya olan kişilerde çoğu zaman bilinçsizce telefonunu kurcalama, telefonu kaybetme korkusu, telefonu olmadığında kendisini pesimist hissetmesi ya da telefonu yanında olmayan kişilerde mide bulantısı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi durumlar görülebilmektedir. Genellikle bu kişiler durumun farkına varamazken, fark edenler ise “telefon bağımlılığından kurtulamıyorum” diye yakınarak çözüm aramaktadır.

Telefon Bağımlılığı Nasıl Engellenir?

Nasıl Engellenir?
Nasıl Engellenir?

Bu bağımlılığının önüne geçmek için atılabilecek en doğru adım bir psikolog ya da psikiyatristten profesyonel destek almak olacaktır. Henüz durumun farkında olmayan kişiler içinse çevresi tarafından uyarıda bulunulması ve bir uzmana yönlendirilmesi önemlidir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Bu gibi şikayetlerle kendisine müracaat eden danışanlarına çeşitli terapi yöntemleri uygulayan uzmanlar, kısa sürede çözüme odaklanmaktadır. Bu sayede insanlar minimum zaman dilimi içerisinde sağlıklı hayatına geri dönebilmekte ve yaşam standartlarını koruyabilmektedir.


Bir önceki yazımız olan Histrionik Kişilik Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.