Bu içerikte neler var?
Temizlik takıntısı, günümüzde pek çok kadın ve erkekte görülebilecek psikoloji problemlerinden biridir. Obsesif kompülsif bozukluk türü olarak da bilinen temizlik takıntılığı, ne yazık ki insanların günlük olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Bu gibi bir takıntı ile karşı karşıya olan hastaların mutlaka bir psikolog ya da psikiyatristten destek alması ve tedavi görmesi gerekmektedir.
Temizlik Takıntısı ve Belirtileri
Temizlik takıntılığı günümüzde sıkça rastlanan Obsesif Kompülsif Bozukluk, yani takıntı hastalığı olarak bilinmektedir. Kadın erkek ayırt etmeksizin görülebilen bu psikoloji rahatsızlığı, çeşitli şekillerde kendisini gösterebilmektedir. Dolayısıyla bu takıntının belirtileri de kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Genel olarak bakıldığında Obsesif Kompülsif Bozukluk belirtileri; ellerin temizliği, günde onlarca kez el yıkama durumu, pis olduğunu düşündüğü yerlere dokunamama, sıklıkla ev temizleme, dışardan her geldiğinde duş alma ve kıyafetlerini temizleme, saat başı duş alma, uzun süre el yıkama, dışardan satın alınan paketli ürünleri temizleme, her yerden yemek yememe, her gün oyuncak yıkama ve bu gibi durumlar temizlik konusundaki OKB belirtileri olarak örneklendirilebilmektedir.
Temizlik Takıntılığından Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Temizlik takıntı hastalığı ne yazık ki insanların günlük yaşamını büyük ölçüde etkileyen bir durumdur. Hastalar devamlı olarak kişisel temizliği ve bulunduğu ortamın temizliği ile ilgili olduğundan dikkatini toparlayamama ve işlerini aksatma gibi durumlarla da karşı karşıya kalabilmektedir. Bu ve bunun gibi problemleri yaşamamak için mutlaka takıntı hastalığını yenmek gerekmektedir.
OKB ya da diğer bir değişle takıntı hastalığından kurtulabilmenin en iyi ve başarılı yolu bir uzmandan destek almak olacaktır. Kişinin kendince uygulamış olduğu metotlar pek fazla işe yaramazken, uzmanlar bu konuda çeşitli tedavi yöntemleri belirleyerek uygulayabilmektedir.
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Obsesif Kompülsif Bozukluktan kurtulabilmek için en kesin çözüm yolu bir psikolog ya da psikiyatristten destek almaktır. Alanında uzman olan bu hekimler ortaya çıkan takıntı hastalığının nedenlerini araştırarak bir tedavi süreci belirlemektedir. Genellikle en etkili tedavi yollarından biri psikoterapi olurken, bazen de bu yöntem ilaç tedavisi ile desteklenebilmektedir.
Terapi yöntemleri genellikle bu alanda uzman olan hekimler tarafından yürütüldüğü için hastanın mutlaka bir uzmana danışması tavsiye edilmektedir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.