Bu içerikte neler var?
Kişilerin sahip oldukları enerjiyi korumaları yaşamlarının her alanında büyük önem taşır. Bazı kişiler yaşam tarzı olarak az ve yavaş hareket etmeyi, üretmekten yana olmamayı tercih ederler. Tembellik olarak nitelenen bu durum bazı kişilerde dönem dönem ortaya çıkar. Halk arasında kişisel özellik olarak bilinen tembelliğin aslında tedavi edilebilir bir psikolojik sorun olduğunu çoğu kişi bilmez. Öncelikle belirtileri neler olduğu bilinmelidir.
Tembel misiniz?
Siz de kendinize zaman zaman “Tembel miyim?” diye soruyorsanız bunları yapıp yapmadığınızı kontrol edebilirsiniz.
Spor yapmak isterler; bir türü başlayamazlar. Kitap okumak isterler; sürekli bir bahaneyle ertelerler. Hiçbir işi yapmaya yanaşmazlar, rahatlarına çok düşkündürler. Tembel olma belirtileri gösteren bu kişilerin erteledikleri her iş zihinlerine yorgunluk olarak geri döner. Bu psikolojik yorgunluk sonunda depresyon kaçınılmaz hale gelir.
Tembellik Nedenleri Nelerdir?
Tembellik nedenleri çoğu zaman kişinin çocukluğuna dayanır. Çocukluk döneminde kendisine sorumluluk verilmeyen kişiler yetişkin bir birey olduklarında da o sorumluluğu almak istemezler. Ayrıca değişimlere ayak uydurmayı reddeden kişiler de hayatın genelinde hiçbir şey yapmamayı tercih edebilirler. Zorluklarla mücadelede sorun yaşamak, çevredeki insanların çoğunun hareketsiz olması da kişinin tembel olma nedenleri arasında olabilir. Ancak bu tembel halleri bir süre sonra kişinin hem kendine zarar vermeye başlar, hem de yakın ilişki içinde olduğu kişileri rahatsız ederek ilişkilerin bozulmasına yol açar.
Psikologdan Destek Almayı Düşündünüz mü?
Tembel olduğunun farkında olan kişilerin motivasyonlarını artırma yollarını araması gerekir. Yaşamın içinde daha hareketli olmak ancak belli bir konu ya da konulara odaklanmak ve motive olmakla sağlanabilir. Sizin de tembellik gibi bir sorununuz varsa, tek başınıza motive olmakta sorun yaşıyorsanız, yakınlarınızla ilişkilerinizde bununla ilgili sorun yaşamaya başladıysanız ve bu durumdan kurtulmak istiyorsanız psikolog desteği almanız fayda sağlayacaktır. Psikoloji eğitimi almış uzman bir psikologdan alacağınız yardım sayesinde kurtulmanız mümkündür. Psikolog tarafından önce bireyin tembellik nedenleri anlaşılmaya çalışılır. Bilinçaltında bu nedenler tespit edildikten sonra tembellik sorunu uygulanacak olan terapi seansları ile çözüme kavuşturulabilir.
Bir önceki yazımız olan Bağlanma Korkusunu Aşmak Mümkün mü? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
hocam 27 yaşindayim tembellik var hic bir şey yapmak istemiyorum hayatimda hic olumlu seyler olmuyor tembelligimden bi yerde calismak istemiyorum ozellikle ozel soktorde ve pskikiyatrik igne ilac kullandim 120 kg oldum kendime hakaret ediyorum sen malsin gerizekalisin hic bir isten anlamassin beceremessin diyorum hep olumsuz dusunuyorum askerde bile fazla duramadim muaf aldim ozguvenim hic yok evde iken surekli yatiyorum ye ic yat oyle vakit geciriyorum ben ne yapmaliyim