Bağlantıları atla
Sosyal iletisim bozuklugu nedir

Sosyal İletişim Bozukluğu Nedir?

Sosyal iletişim bozukluğu, günümüzde insanlarda görülebilen psikoloji problemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. 2013 yılında hayatımıza giren bu bozukluk, genellikle otizm sorunu olan çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Sosyal iletişim konusunda oldukça zayıf olan otizmli çocukların mutlaka bir uzmandan destek alması gerekmektedir.

Sosyal İletişim Bozukluğu Nedir?

Sosyal İletişim Bozukluğu Nedir?
Sosyal İletişim Bozukluğu Nedir?

Amerika Psikiyatri Birliği tarafından tanımlaması yapılarak psikoloji literatürüne kazandırılan sosyal iletişim bozukluğu, otizmli çocuklarda görülen ve iletişimin zayıf olarak gerçekleşmesine neden olan bir sorundur. İletişim eksikliği ya da pragmatik olarak da ifade edilen bozukluğun nöro-gelişimsel bir problem olduğu düşünülmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Bu rahatsızlığa sahip olan bireyler sözel ya da sözel olmayan iletişim konularında oldukça güçlük çekebilmektedir. En basitinden selamlaşma konusunda bile tereddüt yaşayan ya da selam veremeyen bu kişiler, dili ve konuşma alışkanlığını sosyal ortamlarda kullanamamaktadır. Bu durum görgü kuralları ya da yetiştirilme tarzıyla alakalı olmazken, henüz kesin nedeni hakkında da net bir kanıya varılamamıştır.

Sosyal İletişim Bozukluğu Neden Olur?

Nedenleri hakkında hala uzmanlar tarafından araştırmalar devam ederken, henüz kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır. Ancak nöro-gelişimsel sorunların en önemli nedenleri olarak ifade edilebilmektedir.

Pragmatik ya da iletişim eksikliği durumu ile karşı karşıya olan bu kişilerin mutlaka bir uzmandan yardım alması gerekmektedir. İletişimi ve özellikle de sosyal iletişimi etkili kullanabilmenin yollarını öğretmek amacıyla destek sağlayan psikolog ve psikiyatristler, hastaların yaşam kalitesini yükseltebilmek ve topluma kazandırabilmek amacıyla hizmet vermektedir. Bu gibi durumlarda genellikle terapi yöntemleri uygulanırken, bu yöntem aynı zamanda en etkili olan yöntem olarak tercih edilmektedir.

Sosyal İletişim Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri Nelerdir?
Belirtileri Nelerdir?

Sosyal İletişim bozukluğu belirtileri genellikle kişiye göre değişiklik gösterirken, bireyin sosyal iletişime dair bir isteğinin bulunmaması, diyalogları sürdürme konusunda güçlük çekmesi, duyguları hakkında konuşmak istememesi ya da konuşmaktan çekinmesi, konuşma şeklinin karşısındaki kişiye ya da duruma karşı şekillendirememesi bu durumun belirtileri arasında yer almaktadır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Tüm bunların yanı sıra sözel ya da jest mimik gibi sözel olmayan iletişim şekillerini anlayamaması ve kullanamaması, zihin kuramına uygun çıkarımlarda bulunamama gibi durumlar da sosyal iletişim bozukluğuna işaret etmektedir. Bu gibi belirtiler görülen kişilerin ise mutlaka bir uzmana yönlendirilmesi gerekmektedir.


Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.