Bu içerikte neler var?
Şizoid Kişilik Bozukluğu şizofreni ile karıştırılan fakat şizofreniden oldukça farklı olan psikoloji yönünden riskli ve tehlikeli olan bir kişilik bozukluğudur. Bu bozukluğa sahip olan bireyler, toplum dışı hareketlere sahiptir. Sosyal etkileşimleri yok denecek kadar azdır ve çevrelerine karşı oldukça soğuk, ilgisiz ve yoksundur.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Olan Kişilere Nasıl Davranılmalı?
Şizoid Kişilik Bozukluğu Olan kişilere iletişim kurarken ve bir davranışta bulunurken dikkatli olunması gerekir. Bu kişiler toplum içerisinde oldukça iyi bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmelerine rağmen ikili iletişimleri oldukça zayıf ve soğuktur.
Bağlanmaktan kaçınan, yalnız olmayı tercih eden, sosyal aktiviteler içerisinde rahatsız olan, ilişki ya da birliktelik yaşama konusunda arzusu bulunmayan ve antisosyal olan bu kişilere herhangi bir şekilde iletişim baskısı yapılmamalıdır. Birey iletişim kurmak istediği zaman konuşulmalı, görüşülmelidir.
Çevrelerinde gerçekleşen olaylara karşı donuk ve kayıtsız görünecekleri için bireyler iletişim kurmakta zorlanmaktadır. Bu çerçevede anlayışlı olunması, motive edici ve yapıcı şekilde davranılması gerekir. Şizofreninin bir alt dalı olduğu için bireyler çevresel faktörlerden etkilenseler bile yansıtmazlar. Bu nedenle bireyin travmatik olaylar yaşamaması, kavga ve tartışma gibi ortamlarda bulunmaması gerekir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Tehlikeli mi?
Şizoid Kişilik Bozukluğu tehlikeli mi sorusunun yanıtı hastanın kişilik bozukluğundaki derecesine göre değişmektedir. Hasta bozukluğun ilk aşamasında olsa bile tedavi altına alınmalıdır. Riskli bir kişilik bozukluğudur. Bireyler intihar eğiliminde bulunabilmektedir.
Bu kişilik bozukluğuna erken yaşta yaşanan travmatik ve çevresel olaylar, cinsel istismar ya da taviz, ebeveynin erken yaşta vefat etmesi ya da ebeveyn ile yaşanan duygusal problemler neden olmaktadır. Dolayısıyla bireyin de travmatik olaylar yaşatma potansiyeli bulunmaktadır. Bu psikolojik rahatsızlığa sahip olan kişilere çeşitli terapi ve tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Şizoid kişilik bozukluğunun şizotipal kişilik bozukluğu ile bağlantısı da bulunmaktadır. Mutlaka bir psikolog tarafından destek alınması bu nedenle şarttır. Genel olarak kadınlarda görülse de erkeklerde de oluşabilmektedir. Hasta ilaç tedavisi, grup ve bireysel terapi tedavisi, kısa süreli hastaneye yatırılma ve uzun vadeli hastaneye yatırılma tedavisi görebilmektedir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.