Bağlantıları atla

Online Terapi

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti veren merkezlerde ruhsal hastalıkların terapi hizmeti veriliyor. Online terapi ise; terapistlerin ve danışanlarının belirli nedenlerden dolayı bir araya gelemediği durumlarda online olarak terapi hizmetlerine devam etmeleri durumudur. İnternet teknolojisinin gelişmesiyle birlikte görüntülü terapi süreçleri de oldukça başarılı bir uygulama olarak öne çıkıyor. Online Terapi, pandemi döneminde daha çok tercih edilen bir süreç olmaya başlamıştır.

Psikologların online olarak gerçekleştirdiği terapiye bakış açısı ikiye ayrılmaktadır. Bazıları bu süreçte yüz yüze yapılacak bir terapinin yerini tutamayacağını, yetersiz olacağını ve etkili olmayacağını söylerken bazıları ise günümüz şartlarının sağladığı koşulların avantajlarını kullanarak sistemi geliştirmenin en doğru şey olacağı düşüncesini savunmaktadır.

Online Terapi Nasıl Alınır?

Tedavi görmeye karar veren hasta ilk olarak alanında uzmanlaşmış Psikologlar arasında araştırma yapar. Bulduğu Psikolog için randevu oluşturmak amaçlı ilgili kişilerle iletişime geçer. Psikolog ile eş zamanlarda görüşebileceği randevusunu oluşturur.

Online Terapi Kimler İçin Uygundur?

  • Dışarı çıkmasında fiziksel veya ruhsal engeli olanlar,
  • Farklı ülkelerde yaşayan yabancı uyruklu ya da Türk vatandaşlar,
  • Sosyal iletişim sorunu yaşayan insanlar,
  • Bulunduğu bölgeden taşınmak zorunda kalanlar,
  • İzolasyon nedeniyle evinden çıkamayanlar.

Bu kategoride geçerli sebepleri olan danışanlara görüntülü veya sesli terapi hizmeti sunulmaktadır.

Online Terapi Nasıl Uygulanır?

Profesyonel psikolojik destek online olarak üç kanalla gerçekleşir. Anlık mesajlaşma, videolu arama ve telefon görüşmesiyle uygulanan terapi, uzman ve danışan kişinin farklı mekanlarda internet aracılığı ile eş zamanlarda etkileşime girmesine imkan tanır. Bu terapi yönteminde de yüz yüze görüşmelerde olduğu gibi görüşme planları sıklık ve süreler belirterek öncesinde yapılır.

Bu süreçte müdahale ve kriz yönetimi gerektiren riskli durumların haricinde Psikolog ile danışan arasında terapi ahlaki değerlere uygun olarak yapılmaktadır. Terapi yüz yüze seans nasılsa ona uygun olarak gerçekleştirilir. Psikolog ile danışan uygun bir ortamda gizlilik ilkelerine bağlı kalarak seanslarını randevulaşarak gerçekleştirirler.

Online Yürütülen Terapi İle Yüz Yüze Terapi Arasında Fark Var Mı?

Online olarak gerçekleştirilen terapi Psikologun ofisine gitmek için zaman yaratmamıza gerek kalmadan ulaşılabilirlik ve hızlı iletişim sağlar. Kırsal bölgelerden ulaşım imkanı zor olabileceği gibi bir zaman sonra düzenli seanslarda aksaklık meydana gelir. Fiziksel rahatsızlıkları olan hastalar için geniş bir alan oluşturulur. Bu hastalar için de ekstra kolaylık sağlar.

Pandemi nedeniyle yaşanılan şartların değişmesi insanlarda birçok ruhsal bozukluğa sebebiyet verdi. Böyle bir dönemde fiziksel sağlığımızı riske atmadan psikolojik dayanıklılığımızı arttırabilmek adına terapi hizmetine ulaşabiliriz.

Online Terapi Yüz Yüze Terapi Kadar Etkili Midir?

Bu alanda yapılan araştırmalar online yürütülen terapinin birçok ruh sağlığı hastalıklarının tedavisinde geleneksel terapi ile karşılaştırıldığında etkili olduğu gözlemlenmiştir. İnternet üzerinden işletilen bu sistem ne kadar pandemi öncesinde de yürütülmüş olsa da bu dönem sonrasında daha aktif hale geldi. Bu süreçte yüz yüze görüşmelerine devam eden danışan ve Psikolog için de görüşmelerin devamlılığını sağlamak konusunda alternatif oluşturdu. İlerleyen zamanda da artış gösterecek olan online terapinin avantajlarını ve dezavantajlarını biliyor olmak görüştüğümüz Psikologundan yetkinliğinden emin olmak, terapinin bize uygunluğunu terapist ile birlikte kararlaştırmak ve doğabilecek olumsuzlarla ilgili alınacak önlemler üzerine durmak online olarak gerçekleştirilen terapinin verimliliğini arttıracaktır.

Herhangi bir psikolojik sorun görülmese de çok kısa zaman önce yapılan şeylerin artık yapılamıyor olması ve engeller koyulması dışında bir virüsün olduğunu düşünmek tüm insanları psikolojik olarak zorlamaya, kaygılandırmaya ve bu kaygıyla beraber psikolojik olarak yıpranmaya sürüklemektedir. Bu nedenle internet alanından terapi uygulaması tüm insanlar için kolay imkanlar sunduğu için tercih edilme ihtimali artacağı düşünülmektedir.

Uzman Klinik Psikolog Yasin İlker, yüksek lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında tamamladı. Yüksek lisans tezini “Davranışsal İnhibisyon Sistemi ve Davranışsal Aktivasyon Sisteminin Yeme Bozuklukları ve Duygusal Yeme ile İlişkisinin İncelenmesi” konusuyla tamamladı. Üsküdar Üniversitesi Nörobilim alanında doktora programına devam ediyor.

Sizi Arayalım

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.