Bu içerikte neler var?
Mükemmeliyetçilik, insanların yaşamını büyük ölçüde etkileyen psikoloji problemlerinden biri olarak gösterilebilmektedir. Kusura erişebilmek adına gereğinden fazla çaba sarf edilmesi olarak ifade edilen mükemmeliyetçilik, insanları zor hedefler peşinde koşturmakta ve bu yolda pek çok probleme neden olabilmektedir. Günümüz bu gibi bir psikoloji sorunu ile karşı karşıya olan birçok insan mükemmeliyetçiliği yenme arzusuna sahip olurken, bu doğrultuda profesyonel destek de alabilmektedir.
Mükemmeliyetçilik Belirtileri
Mükemmeliyetçiliğin belirtileri çoğu zaman kişiye bağlı olarak değişebilirken, bu belirtilere şu şekilde örnekler gösterebilmek mümkündür:
- Kişinin hata yaptığında kendisine aşırı yüklenmesi,
- Hatalarını kesinlikle kabul etmemesi,
- En iyiye odaklandığından işleri zamanında teslim edememesi,
- Çoğu zaman yeteri kadar iyi olmadığını düşünmesi,
- Başarılarından çok başarısızlıklarına odaklanması,
- Bütün çalışmalarını en başarılı şekilde yapması gerektiğine inanması,
- Yaptıklarından hoşnut olmaması mükemmeliyetçilik belirtileri arasında yer almaktadır.
Mükemmeliyetçiliğin 3 Nedeni!
Günümüzde insanların karşı karşıya kaldığı mükemmeliyetçiliğin nedenleri oldukça geniş bir kapsamda incelenebilmektedir. Bunlardan yalnızca birkaçına örnek göstermek gerekirse; mükemmeliyetçi anne baba tutumu, çocukluk döneminde yaşanan çeşitli travmalar ya da yine bu dönemde yaşanan doyumsuzluk hali bu duruma neden olabilmektedir.
-
Anne Babanın Çocuğa Karşı Tutumu
Mükemmeliyetçiliğin nedenleri arasında en önemli etkenlerden biri de anne babanın tutumudur. Mükemmeliyetçi olan anne ve baba çocuklarının da mükemmeliyetçi olmasını, her işi kusursuz bir şekilde yapmasını ve devamlı olarak başarılı olmasını istemekte ve bu yönde eğitmektedir. Bu nedenle de mükemmeliyetçi olmaya neden olabilmektedir.
-
Çocukluk Dönemindeki Travmalar
Mükemmeliyetçiliğin nedenleri arasındaki bir diğer önemli faktör ise çocukluk döneminde yaşanan travmalardır. Bir insanın çocukluğunun karmaşık bir ortamda geçmesi, bu ortamlarda pek çok farklı travmaya maruz kalması halinde kendini kontrol altına alamaması, yetişkinlik döneminde mükemmeliyetçiliğe yol açabilmektedir.
-
Çocukluk Döneminde Doyum Düzeyine Ulaşma
Tüm bunların yanı sıra çocukluk döneminde bireyin doyum seviyesine ulaşması da mükemmeliyetçilik nedenleri arasında yer almaktadır. Bireyin çocukluğunda kabul edilmesi, takdir ve onay görmesi ya da bunun gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılayıp doyum konusunda zirveye ulaşması da daha çok takdir ve kusursuzluğa neden olabilmektedir.
Mükemmeliyetçilik gibi insanın yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir problemle karşı karşıya olan kişilerin bir psikolog ya da terapiste müracaat etmesi önerilmektedir. Uzmanlar çoğu zaman bu problem ile kendisine müracaat eden danışanları için terapi yöntemleri uygularken, bu sayede mükemmeliyetçilik ve diğer pek çok problemin üstesinden gelebilmesine yardımcı olmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Vajinismus Nedir: Çeşitleri, Nedenleri, Belirtileri ve İlişkiye Etkileri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.