Bu içerikte neler var?
Mükemmeliyetçiliğin nedenleri çoğu zaman bireye göre değişiklik gösterebilirken, bireyin daha önce hiç takdir görmemesi, başarılı olmaması, onay görmemesi ve çocukluğunun bu şekilde geçmesi nedenleri olarak gösterilebilmektedir. Öte yandan anne baba tutumu da yine bu duruma neden olan faktörlerden olurken, aşırı mükemmeliyetçilik ile karşı karşıya olan bireylerin daha mutlu ve başarılı bir hayat için bu sorunun üstesinden gelmesi gerekmektedir.
Günümüzde pek çok insan kendisi için yüksek standartlar ve hedefler belirlemenin faydalı olabileceğini düşünmekte ve çevresinden takdir toplamak hoşuna gitmektedir. Normal şartlarda insanların çalışma hayatında ya da özel konularda kendisi içi hedefler belirlemesi ve bu hedeflere ulaşması oldukça faydalı olurken, hedeflerin ulaşılamaz bir hale gelmesi ile beraber bu sorun ortaya çıkabilmektedir. Bu durum ise insanlarda gerek psikoloji gerekse günlük yaşantı açısından pek çok olumsuzluğa neden olabilmektedir.
Mükemmeliyetçilik Nasıl Anlaşılır?
-
Aşırı Planlı Hareket Etme
Mükemmeliyetçilik belirtileri kişiye göre farklı şekillerde görülse de, aşırı planlı hareket etmek bu belirtilerden biridir. Bu şekilde gereğinden fazla düzenli çalışan bireylerde aşırı olarak görülmektedir.
-
Yaptığı İşlerden Tatmin Olmama
Bireyin hem özel hem de çalışma hayatında yaptığı işlerden tatmin olamaması da yine belirtileri arasında yer almaktadır.
-
En Basit Hatalarda Bile Kendisini Değersiz Hissetme
Aşırı mükemmeliyetçiliği anlayabilmek için görülmesi gereken bir diğer belirti ise kişinin en basit hatalarda da değersiz olduğunu düşünmesidir. Bu durum özellikleri arasında yer almaktadır.
-
Çok Çalışsa da Yetersiz Olduğunu Düşünme
Bu insanlar her ne kadar gereğinden fazla çalışsa da, yine de işlerinde başarısız ve yetersiz olduğunu düşünmektedir. Kendisinde bu gibi belirtiler görülen bireylerin mükemmeliyetçiliği yenme için mutlaka destek alması gerekmektedir.
Bu sorunun üstesinden gelebilmek için atılabilecek en doğru adımlardan biri de bir uzmandan destek almak olacaktır. Psikolog ve terapistler bu gibi durumlarda danışanlarının nedenlerini araştırmakta ve buna göre bir tedavi yöntemi uygulamaktadır. Özellikle de uygulanan terapi yöntemleri bu gibi durumlarda oldukça etkili olmakta ve hatta bireyin yaşamı boyunca karşılaştığı ya da karşılaşabileceği sorunların üstesinden gelmesine yardımcı olmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.