Bu içerikte neler var?
Histeri kişilik bozukluğu, günümüzde bazı insanlarda görülen ciddi bir psikoloji sorunudur. Çoğu zaman yetişkinlik döneminde ortaya çıkan, gereğinden fazla duygusallık ve dikkatleri üzerine toplamak, çevresi tarafından kabul görme isteğinin yüksekliği ile kendisini gösteren bir tür kişilik bozukluğu şeklinde ifade edilen histeri kişilik bozukluğu, insan psikolojisi ile yakından ilişkili olan insanların günlük yaşamına büyük ölçüde zarar veren bir durumdur. Dolayısıyla kendisinde bu tür bir bozukluk görülen kişilerin mutlaka bir uzmandan destek alması önerilmektedir.
Histrionik Miyim? Nasıl Anlaşılır?
Histeri kişilik bozukluğu psikoloji literatüründe histerik ya da histrionik kişilik bozukluğu olarak da ifade edilebilmektedir. Günümüzde birçok insan bu tür kişilik bozuklukları ile karşı karşıya kalabilirken, bazı insanlardan kendinden şüphelendiğinde “histrionik miyim?” diye merak etmekte ve kendisini tanımlayamaya çalışmaktadır.
Bir insanın histrionik olup olmadığını anlayabilmek için öncelikle bu bozukluğun semptomlarının görülmesi gerekmektedir. Histrionik kişilik bozukluğunu belli eden semptomlar ise şu şekilde örneklendirilebilmektedir:
- Teşhirci davranışlar
- Devamlı olarak tatmin ve onay arama ihtiyacı
- İlgi merkezi olmaya çalışma
- Uygun olmayan şekilde kışkırtıcı ve davranış ya da görünüme bürünme
- Ani kararlar alma
- Somatik belirtileri üzerinden dikkat çekmeye çalışma
- Kişiliğinden hoşnut olma, gurur duyma, değişimi kesinlikle kabul etmeme ve değişimi kendisi için bir tehdit olarak algılama.
Kendisinde bu gibi belirtiler görülen her bir bireyin mutlaka bir uzmana yönlendirilmesi önem teşkil etmektedir.
Histeri Kişilik Bozukluğu ve Evlilik
Pek çok farklı kişilik bozukluğunda olduğu üzere histeri kişilik bozukluğu ve evlilik konusu da yine ne çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Histeri kişilik bozukluğu ve evlilik çoğu zaman bir arada yürütülebilse de bu durum pek çok zaman çiftler açısından çekilmez ya da yürütülemez bir hal alabilmektedir. Dolayısıyla histrionik olan bir kişinin evliliğini sürdürebilmesi ya da mutlu bir evlilik yapabilmesi için kesinlikle bir psikolog ya da terapistten destek almalıdır.
Günümüzde bu tür bozukluklar için çoğu zaman psikoterapi yöntemleri uygulayan uzmanlar, özellikle de maruz bırakma ya da bilişsel davranışçı terapi yöntemleri ile ciddi sonuçlar elde edebilmektedir. bu nedenle de insanların yalnızca histeri kişilik bozukluğunda değil, günlük yaşantısında yaşadığı çeşitli problemler ya da evliliği ile alakalı sorunlar için de uzmanlara danışarak daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmektedir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.