Bu içerikte neler var?
Hamilelik bir kadının yaşamındaki en özel dönemlerden biridir. Ancak bilimsel olarak ele alındığında hamilelik de; evlilik, boşanma, ölüm, doğum gibi stres dolu dönemlerden kabul edilir. Hamile kadınlar bu süreç boyunca sadece fiziksel değişimlerden geçmezler. Gebelik psikolojisi şeklinde nitelenen bazı psikolojik değişikliklere de uğrarlar. Hamilelikte psikolojik bozukluk yaşayan kadınlara günümüzde çok rastlanır.
Hamilelik Psikolojisi Nedir?
Hamilelik psikolojisi nedir? Diye merak edenler için belirtmek gerekirse; kadının yaşamında gerçekleşecek olan bir takım kalıcı değişikliklerin psikolojisi üzerindeki etkisidir. Hamilelik döneminde kadın çok güzel duygular içinde olur. Ancak bunların yanı sıra ruhsal durumu da etkilenir. Hamilelik psikolojisi her kadında aynı olmaz. Bu sürecin psikoloji bakımından nasıl atlatıldığı çeşitli nedenlere bağlıdır.
Hamilelik Psikolojik Bozukluk Nedenleri
Hamilelik psikolojisi nedenleri arasında ilk sırada kadının bedenindeki değişiklikleri kabullenememesi gelir. Bu dönemde kendisini çirkin hisseden ve gebelik psikolojisi içinde olan kadınların sayısı hiç de az değildir. Psikolojisi nedenleri olarak ayrıca eşinin ve diğer aile bireylerinin kadına yaklaşımı, diğer çevresel faktörler, kendini bir bebeğin sorumluluğunu almaya hazır hissetmeme, doğum korkusu da yer alır. Hamile kadının eşinin ve ailesinin ona sürekli pozitif ve anlayışla yaklaşması gerekir. Mutlu bir kadın hamilelik sürecini çok daha kolay ve sorunsuz geçirecektir. Hamilelik sürecinde değişen hormonal denge ve yaşanan uykusuzluk problemleri de gebelik psikolojisi üzerinde etkilidir.
Hamilelik Psikolojik Bozukluk Belirtileri
Hamilelik psikolojisi belirtileri olarak sıralanabilecekler arasında ilk sırada alınganlık gelir. Hamile kadın herkese ve her şeye karşı bir alınganlık halinde olabilir. Bu durumun anlayışla karşılanması gerekir. Endişe ve korku içinde olmak, herkesten yoğun ilgi beklemek, memnuniyetsizlik, aşırı heyecan belirtileri arasındadır. Beklenmeyen gebeliklerde kadınların bu duruma hazır olmamasından dolayı doğum sonrası sorumluluklarla ilgili endişe ve korkular hadi safhadadır. Doğum yaklaştıkça kadının stresi de artar.
Hamilelik Psikolojik Bozukluk Nasıl Geçer?
Hamilelik psikolojisi doğumdan bir süre sonra aslında kendiliğinden geçer. Ancak sorun geçmezse mutlaka bir uzmandan yardım almak gereklidir. Uzman psikolog tarafından sağlanacak destekle bu durumdan kurtulmak mümkündür. Gebelik psikolojisinin geçmesi için alınacak terapi seansları büyük önem taşır. Psikoterapi seansları ile sorunun üstesinden kolayca gelinir ve kadının yaşamına sorunsuz devam etmesi sağlanır.
Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.