Bağlantıları atla
Ergenlik donemi ve anne kiz iliskisi

Ergenlik Dönemi ve Anne-Kız İlişkisi

Ergenlik dönemi, bireyin yaşamları boyunca karşılaştıkları en önemli dönemlerden biridir. Bu dönemin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi, sağlıklı bir birey olabilmek açısından hayati bir önem taşımaktadır. Bireyin nasıl bir yetişkin olacağı büyük ölçüde ergenlik dönemi ile bağlantılı olurken, bu dönemde kurulan ilişkilerin önemi de oldukça büyüktür. Üstelik ergenlik psikolojisi kız ve erkek çocuklarda değişiklik gösterebilirken, kızlar bu süreçte daha farklı duygular yaşayabilmektedir.

Ergenlik Döneminde Kızların Davranışları

Ergenlik Döneminde Kızların Davranışları
Ergenlik Döneminde Kızların Davranışları

Ergenlik sürecini kız çocukları açısından değerlendirmek gerekirse, bu dönemde kızlar çoğu zaman hem büyümeyi istemekte hem de yaşadıkları hızlı değişimlerle mücadele etmeye çalışmaktadır. Aynı zamanda da çocukluğunu bırakmak istemeyen kızlar psikoloji olarak ciddi ölçüde etkilenmektedir. Hızlı kilo alan, sivilceleri ve siyah noktaları oluşan, göğüsleri büyüyen ya da regl olmaya başlayan kızlar hissettiği duyguları anlamaya çalışmakta, fiziksel değişimlerin yanı sıra davranışsal olarak da değişmeye başlamaktadır. Ergenlikle davranışlar çoğu zaman otoriteyi yıkmaya çalışmak, yasakları delmek üzerine olurken, bu süreç pek çok ergen ve ailesi için zorlu geçebilmektedir. Dolayısıyla daha sağlıklı bir süreç için ergenlik döneminde anne kız ilişkisi oldukça önemlidir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Anneler Nelere Dikkat Etmeli?

Anneler Nelere Dikkat Etmeli?
Anneler Nelere Dikkat Etmeli?
  • Anneler bu dönemde kızların psikolojisi, yaşayacağı değişimler ve bu gibi konularda bilgi edinmelidir.
  • Ergenlik döneminde anne kız ilişkisinin sağlıklı olması için bu ilişkinin daha önceden iyileştirilmesi ve pekiştirilmesi gerekmektedir.
  • Ergenlik döneminde kızlar fizyolojik olarak değişimler yaşayacağı ve regl olacağı için hijyen ve kişisel bakım gibi konularda annelerin kızlarını bilgilendirmesi gerekmektedir.
  • Ergenlikte davranışlar aileye karşı daha sert, asi ve isyankar olurken, ebeveynlerin bu süreçte sabırlı olması önemlidir.
  • Yaşanacak olan sivilce, kilo alımını ya da bu gibi değişikliklerde hissettikleri nedeniyle annelerin kızlarını yargılamak yerine anlamaya çalışması gerekmektedir. Kızlar için ergenlikte bu problemler oldukça önemli olurken, anneler kızlarının yanında olduğunu, yalnız olmadığını göstermelidir.
  • Annelerin kızları için bir rol model olduğunu unutmaması gerekir. Her açıdan kızına iyi bir model olmaya çalışmalıdır.
  • Ergenlikte davranışlar çoğu zaman sınırlara karşı olurken, annelerin kız erkek ilişkileri gibi konularda aileye uygun bir sınırlama getirmesi ve bu sınırların kızları ile açık bir şekilde konuşması önemlidir.
  • Gerektiğinde bir psikolog ya da terapistten destek alınmalıdır. Bu süreçte gerek annenin, gerekse kızın aldığı terapi seansları sürecin daha sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde atlatılmasına yardımcı olacaktır.

Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.