Bu içerikte neler var?
Dağınık beyin sendromu, insanların son yıllarda sıklıkla karşılaştığı psikoloji problemlerinden biri olarak bilinmektedir. Eş zamanlı olarak yapılan birden fazla iş beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilerken, aynı zamanda dikkatin dağılmasına ve beynin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmemesine neden olmaktadır. Bu durum ise insanların gerek günlük yaşamını, gerekse iş hayatını ciddi ölçüde etkileyebilmekte ve mutlaka bir tedavi gerektirmektedir.
Dağınık Beyin Sendromu Nedenleri
Dağınık beyin sendromu genellikle mükemmeliyetçi olmaya çalışan, iş ortamında aldığı sorumlulukları fazla fazla yerine getiren ve oldukça yoğun bir tempoda dinlenmeden çalışan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla tüm bu etkenler nedenleri olarak gösterilebilmektedir.
Öte yandan beynin aşırı derecede yorulması ve aynı anda birçok işi gerçekleştirmeye çalışmak da nedenleri arasında yer almaktadır. İnsanlar bu gibi bir psikolojik rahatsızlık ile karşı karşıya kalmamak adına mobbing uygulanan, çalışma temposu çok ağır olan işlerden uzak durması ya da kendisi için mutlaka dinlenebileceği bir zaman ayırması gerekmektedir.
Dağınık Beyin Sendromu Belirtileri
Belirtileri çoğu zaman bu psikoloji sorununu ortaya çıkarırken, bu belirtiler şu şekilde örneklendirilebilmektedir:
- İşleri yaparken dikkatin dağılması,
- Yorgunluk,
- Yoğun çalışma temposu,
- Stres altında çalışma,
- Kaygı,
- İş performansında beklenen verimi alamama,
- Devamlı olarak tekrar eden hatalar,
- Motivasyon kaybı,
- Depresif ruh hali belirtileri arasında yer almaktadır.
Dağınık Beyin Sendromu Tedavisi
Tedavisi oldukça önemli olan süreçlerden biridir. Bu gibi durumlarda öncelikli olarak hastanın bir psikolog ya da terapistten destek alması gerekmektedir. Uzmanlar çoğu zaman dağınık beyin sendromuna yakalanan hastalarda bu sorunun kaynağını araştırmakta ve ilk olarak nedenleri ortadan kaldırmak üzerine çalışma yürütmektedir. Aynı zamanda hastasına çeşitli terapi yöntemleri uygulayan psikolog ve terapistler, bu sayede sendromun üstesinden gelebilmeye yardımcı olmaktadır.
Bu gibi durumlarda özellikle de bilişsel davranışçı terapi gibi terapi yöntemlerinin uygulanması oldukça etkili olabilmektedir. Öte yandan hastalar kendilerince aldıkları bazı önlemler ile de dağınık beyin sendromunun önüne geçebilmektedir. Örneğin; dikkat dağınıklığını önlemek ve mükemmel bir iş çıkarmak işin yalnızca tek bir işe odaklanmak ya da verimli çalışmayı engelleyen stresin üstesinden gelmek oldukça faydalı olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.