Bu içerikte neler var?
Boşanmak, her ne kadar pek tasvip edilen bir durum olmasa da en az evlilik kadar doğal ve insani bir durumdur. Günümüzde anlaşamayan ya da çeşitli nedenlerle evliliğini sonlandıran pek çok çift bulunurken, aynı zamanda boşanma, çiftleri daha farklı ve zorlu bir sürece sürükleyebilmektedir. Özellikle de çocuk varken boşanmak en zoru olarak kabul edilmektedir. Peki, Boşanan Çiftlerde Çocuklar Nasıl Etkileniyor?
Boşanan Çiftlerde Çocuklar Nasıl Etkileniyor?
Boşanma kararı iki farklı insanın hayatını yönlendirmek adına vermiş olduğu ciddi bir karar olurken, bu durum çocuk olduğunda daha güç bir hale gelebilmekte ve hatta tekrar düşünülmesi gerekebilmektedir. Elbette ki boşanan çiftlerin çocukları psikolojik açıdan olumsuz yönde etkilenirken, birbiri ile geçinemeyen ebeveynlerin arasında da etkilenebileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.
Anne ve babasına aşırı derecede bağlı olan çocuklarda boşanma süreci biraz daha güç olabilmektedir. Boşanan çiftlerde çocuklar genellikle bu süreçte kendilerini suçlayabilmekte depresif bir hale bürünebilmekte özgüvenini kaybedip içine kapanabilmektedir. Anne babası ayrılan çocuklar genellikle bu gibi tepkiler gösterirken, ebeveynlerin boşanma sonrası çocuğun psikolojisi konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir.
Boşanma Sürecinde Çocuklar için Koruyucu Faktörler Nelerdir?
Boşanan çiftlerde çocukları olumsuz etkilerden koruyabilecek faktörlerin başında ebeveynlerin iyi bir ilişki ve iletişim sürdürmesi gelir. Bununla beraber anne baba arasındaki çatışmaların son bulması, ekonomik açıdan stabil hale gelmiş olmak ve çocuğun en az ebeveynlerinden biriyle iyi ilişki sürdürebilmesi de bu koruyucu faktörler arasında yer almaktadır.
Diğer yandan çocuğun zeki olması sosyal ilişkiler kurabilmesi, kolay bir mizaca sahip olması, akademik başarısının yüksek olması gibi faktörler de boşanma sürecinde çocuğun olumsuz etkilenmesinin önüne geçebilmektedir. Her iki ebeveynin de çocuğuna karşı anlayışlı olması, sevgisini göstermesi ve sınır koyma becerilerinin yüksek olması sayesinde sorun yaşama olasılığı minimuma indirgenecektir.
Ebeveynlerin Bu Süreçte Ne Yapması Gerekir?
Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkilerini azaltabilme konusunda ebeveynlere önemli görevler düşmektedir. Örneğin;
- Boşanma sürecinde çocuğa gelişimine uygun şekilde bilgi verilmesi önemlidir. Anne ve baba kesinlikle birbirini suçlayıcı tavır sergilememelidir. Çocuklar genellikle bu aşamadan sonra kendisine ne olacağını merak eder. Dolayısıyla nerede kalacağı, hangi okula gideceği, babası ve diğer yakınlarını ne sıklıkla göreceği gibi konularda gerekli bilginin verilmesi gerekir.
- Anne ve baba her ne kadar ayrı olsa da çocuğuna belirli düzeyde sınır koymaya ve sevgisini göstermeye devam etmelidir. Çocuğun aşırı derecede sıkılması ya da uygun ölçüde sınır koyulmaması mutsuz olmasına neden olacaktır.
- Çocuklar zaman zaman ebeveynlerinin ayrılığında kendisini suçlayabilmektedir. Bu ayrılığın kendisiyle ilgili olmadığı kesin olarak anlatılmalıdır.
- Babanın katılımının sağlanması çocuğun mutluluğu ve gelişimi açısından oldukça önemlidir. Babanın çocuğun hayatındaki varlığı ve desteğini sürdürmesi annenin hayatını da kolaylaştırırken, aynı zamanda çocukla olan ilişkini iyileşmesini de sağlayacaktır.
- Çocuklarla kaliteli iletişim kurabilmek için ebeveynlerin psikolojisinin de iyi olması gerekir. Bu durum çoğunlukla zaman gerekirken, bu süreçte en doğru adım bir psikologdan yardım almak ve hayatını yeniden düzene koymaktır.
- Boşanma sürecinde ya da sonrasında ebeveynler arasındaki çatışmalara çocuklar dahil edilmemelidir. Çocuklar çatışmalardan ne kadar uzak tutulursa o kadar az etkilenir.
- Anne babanın birbirini suçlaması ya da kötülemesi, çocuğun ebeveynleriyle olan ilişkini büyük ölçüde etkileyecektir. Dolayısıyla bu gibi davranışlardan uzak durmak gerekir.
Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler!
Boşanan çiftlerde çocuklar var ise her ailede sıkıntılı bir durumdur. Bu kararı veren ebeveynlerin boşanma sonrası çocuğun psikolojisi açısından mutlaka ihtiyatlı davranması ve hatta gerektiğinde bir psikolog ya da psikiyatristten destek alması gerekmektedir.
Bu süreçte öncelikle ebeveynlerin boşanma kararını en doğru zamanda ve en doğru şekilde çocuğa açıklamaları gerekmektedir. Bu açıklamayı birlikte yapması gereken anne ve babaların aslında çocuğun hayatında çok fazla değişiklik olmayacağını kötü yönleri olduğu kadar iyi yönleri olduğunu da anlatmak önemlidir. Üstelik ebeveynlerin bu sürece olabildiğince sakin ve saygılı olarak atlatmaları da hayati bir önem taşımaktadır.
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Günümüzde pek çok insan ve çift evliliğini kurtarabilmek ya da sağlıklı bir boşanma süreci geçirebilmek adına psikolog ya da terapistlerden destek alabilmektedir. Psikolog ve terapistler bu süreçte eşlerin psikolojik açıdan işini kolaylaştırırken, aynı zamanda boşanan çiftlerde çocuklar konusunda da neler yapılabileceği, onun için en iyisinin ne olabileceği konusunda yönlendirmelerde bulunabilmektedir. Bu süreçte ailelerin bir terapi görmesi ve profesyonel destek alması atılabilecek en doğru adım olarak kabul edilmektedir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.