Bağlantıları atla
Bebekler depresyona girer mi

Bebekler Depresyona Girer mi?

Bebekler Depresyona Girer mi? Çocuklarda görülen stres, ilk olarak doğum anı ile beraber kendini göstermektedir. Bebeklerin ilk doğduğunda ağlaması, onların anne rahminin sıcaklığından ve rahatlığından ayrılmış olmasına bir tepki olarak bilinmektedir. Dolayısıyla depresyon, yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de görülebilen psikoloji problemi olarak gösterilebilmektedir.

Bebekler Depresyona Girer mi?

Bebekler Depresyona Girer mi?
Bebekler Depresyona Girer mi?

Bebeklerde depresyona girebilmektedir. Modern çağın en önemli problemlerinden biri olan depresyon, bebeklerin ilk doğdukları zamanda yaşamış olduğu stresle de görülebilmektedir. Bebeklerin en önemli bağları henüz doğmadan anne ile kurulmuş olan bağdır. Bu bağ, uzmanların devamlı olarak altını çizmiş olduğu ve hayati bir önem taşıyan nitelikte olurken, bebek psikolojisi bu bağa bağlı olarak gelişmektedir. Bebekler annelerinin kendisine seslenişine, ses tonuna, sıcaklığına ve hatta tutma şekline karşı oldukça duyarlı olduğundan anne ve bebek arasındaki sevgiye dayalı bağlılık da bebek psikolojisi açısından en az çocuğun beslenmesi kadar önem teşkil etmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Bebeklerde Depresyon Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Bebekler depresyona girme belirtileri genellikle bebeğe göre değişiklik gösterebilirken, durgun, üzüntülü, ağlamaklı ruh hali, hareketlerde ağırlaşma ve yavaşlama, uyarılara yanıt vermeme ya da içine kapanık, sessiz olma gibi durumlar depresyona giren bebeklerde görülen durumlardır. Bunun yanı sıra bebeğin uyku ve beslenme bozuklukları yaşaması, çevresiyle ilişki kurmada yetersiz kalması ya da isteksiz olması gibi durumlar da yine depresyona giren bebekleri işaret etmektedir.

Bebeklerde görülen bu depresyon nedenleri ise çoğu zaman anne ile bebek arasındaki ilişkinin zedelenmesine dayanmaktadır. Bunun yanı sıra bebeğin annesini ya da temel bakımını yapan kişiyi kaybetmesi­ aralarındaki bağın net olarak bozulması ve bu kaybın ya da bozukluğun 5-6 ay kadar sürmesi gibi durumlar da depresyona neden olurken, aynı zamanda kronik bir hal alabilmektedir.

Bebekler Depresyona Girdiğinde Ne Yapmak Gerekir?

Genç ve yetişkinlerde olduğu üzere bebekler depresyona girdiğinde mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bebeğinin depresyona girdiğini düşünen ebeveynlerin yapacağı ilk şey ise bir uzman psikologdan yardım almaktır.

Bebek depresyonu tedavisinde en önemli faktör anne ilgisi ve şefkatidir. Bilindiği üzere anne ve bebek arasında mucizevi bir ruhsal bağ bulunur. Bu ruhsal bağ bebeğin beyin ve fiziksel gelişimi açısından temel besin olarak nitelendirilir. Bebeğini yeteri kadar sevgisini ve ilgisini gösteren anneler, bebeğinin beynindeki sevgi kanallarının açılmasını ve mutluluk hormonunun vücuduna salgılanmasını sağlar.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Uzman psikologlar, bebeklerde depresyon gibi durumlarda ebeveynleri neler yapabileceği konusunda yönlendirebilirken, aynı zamanda uyguladıkları çeşitli terapi yöntemleriyle sorunun üstesinden gelmeyi öğretebilmektedir.

Bebek Terapisi Nedir?

Hamilelikte döneminde anne adayının yaşadığı yoğun stres hormonlar aracılığıyla bebeğe aktarıldığı ve bu nedenle bebeğin gelişiminin olumsuz yönde etkilendiği düşünülmektedir. Bebeğin etrafında kendisini koruma altına alan, gereksinimlerini anlayıp karşılayan, ona çevresini tanıması adına destek ve güven veren güçlü bağ kurduğu bir yetişkine ihtiyacı vardır. Bu durumda ilk olarak annenin tedavi edilmesi gerekir.

Bebeklerde annenin depresyonunun bir yansıması olarak gelişen bu ruhsal bozukluğun tedavisi, annenin tedavisi ve anne-baba-bebek ilişkisinin terapi seanslarında gözlemlenerek desteklenmesine dayanan bebek terapisi yöntemidir. Bebeklerde depresyonun, annenin depresyonun tedavisiyle beraber bebeğe uygulanan oyun terapisiyle desteklenerek tedavi edilmesi mümkündür. Ayrıca annenin bu duygu durum bozukluğundan kurtulabilmesi için destek kanallarının iyi kullanılması gerekir. Bu doğrultuda annenin duygularını eşi ya da yakınlarıyla paylaşabilmesi, yakınlarının desteğini alması ve konuşabileceği arkadaşlara sahip olması önemlidir.

Bir Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Günümüzde bebeklerde depresyona girdiğinden psikologlar bu alanda da hizmet verebilmektedir. Genellikle ebeveynleri ya da bebeğin bakıcısını doğru bir şekilde yönlendirerek bebeği depresyon halinden kurtarmayı amaçlayan psikologlar, bu gibi durumlarda çeşitli terapi yöntemleri uygulamaktadır. Bilişsel davranışçı psikoterapi gibi yöntemler bebek psikolojisinin de yetişkin psikolojisinin de kısa sürede toparlanmasına yardımcı olabilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım


Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.