Bu içerikte neler var?
Obsesif kompulsif bozukluk çeşidi olan OKB’de batıl inançlar veya uğurlu sayı ve renkler, kişinin hayat kalitesini düşürmede oldukça etkilidir. OKB sorunu ile mücadele eden birisi istemeden de olsa oluşan saplantılı düşünceleri, hareketleri ve ifadeleri kendisinde zorunlu olarak uygulatmaya yöneltir.
Batıl inançların ileri boyutu psikolojik olarak kişiyi “yapmak zorundayım” hissi içerisine sokabilir. Günlük yaşamında da batıl inancı olan ve en ufak şeylerden bile kaygılanmanın yanı sıra şüphelenen insanlar çoktur. Bu gibi belirtilerin oluşması herkesi hasta olarak değerlendirmeye neden olmaz. Ancak durum ve düşünceler aşırıya kaçarsa bu kişilerde Obsesif kompulsif bozukluk görülür.
Batıl İnançlar veya Uğurlu Sayı ve Renkler
Bazı kişilerin genelde aklına kötü bir şey gelmesiyle elini kulağına götürüp tahtaya 3 kez vurması ve “Allah korusun” demesi, evden çıkarken sağ ayağı ile çıkması, 13 rakamının uğursuz olması, yeni doğan çocuk üzerinde cinlerin olması gibi takıntı olarak hayatını etkileyecek inançlar olabilir. Bu hastalığın ise en önemli özelliği kişi takıntılı düşüncelerinin farkında değildir ve davranışlarını da normal bir davranış olarak uygular.
OKB hastasında akıllarında olan düşünceler isteyerek uzaklaştırılamaz ya da saçma olunduğu bile unutularak sürekli tekrar edilir (Kapıdan çıkarken sağ ayakla çıktığından emin olana kadar kapıdan çıkma eylemini yinelemek). Bu hastalığa yakalanmış kişiler günlük yaşamlarında yerine getireceği işlerde, sosyal alanlarında ve ilişkilerinde bozukluk yaşarlar.
OKB bir hastalık olarak kişi üzerinde teşhis edilse de belirti olarak da başka psikiyatrik hastalıklara eşlik edebilir. Bunun yanı sıra OKB kişisinde aynı anda birden fazla tür görülebilir. OKB diğer yandan depresyonla görülen bir hastalıktır. Toplum içerisinde de %2-3 aralığında görülmektedir. Buna rağmen daha fazla olduğu da düşünülmektedir.
Hangi Dönemlerde Görülür?
Bu hastalık yaş olarak herhangi bir aralıkta başlasa da genelde okul öncesinde çocukluk dönemlerinde daha sık görülür. Ortalama görülme yaşı da 40 olarak değerlendirilmiştir. Bazı nedenlerden dolayı kişiye OKB tanısı koymak gecikebilir. Bu durumun birçok nedeni de olabilir. Hastanın yaşlanma sonrasında verebileceği tepkilerle karıştırılması, ayırt edici tanılarda da bunları düşünmemeleri nedenler arasındadır.
Bazen depresyon, iş ve aile sorunları gibi tanılar da bu hastalıkla birleştiğinde OKB tanısı güçlenebilir. Bu alanda iyileşmek adına bir şey yapılmadığında kişinin depresyonla ya da iş ve aile sorunlarıyla karşılaşması da oldukça muhtemeldir.
Bu hastalık içerisinde batıl inançlar veya uğurlu sayı ve renkler, dışarıdan bakıldığında zor tespit edilen bir OKB türüdür. Her OKB türü gibi bu davranış için de sebep aile ve yaşanılan ağır travma neden olmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kalıcı Bağlantı