Bağlantıları atla
Aleksitimi nedir nedenleri nelerdir

Aleksitimi: Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Bir tür kişilik sorunu olarak bilinen aleksitimi, insanların yaşamı boyunca karşılaşabileceği oldukça ciddi bir psikoloji sorunudur. Bireyin duygularını ve hissettiklerini ifade etme konusunda yetersiz olduğu bir durum ile karakterize ve çeşitli psikoloji rahatsızlıkları ile beraber görülmektedir.

Aleksitimi Nedir?

Aleksitimi Nedir?
Aleksitimi Nedir?

Bireyin duygularını tanımlama ve ifade etme konusunda yaşamış olduğu subklinik yetersizlik olarak tanımlanmaktadır. Duygusal körlük olarak ifade edilen bu gibi bir psikoloji sorunu ile karşı karşıya olan bireyler duygusal farkındalık, sosyal bağlılık ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk gibi niteliklere sahip olabilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Aleksitimi Nedenleri

Nedenleri çoğu zaman bireye göre değişebilirken, genel olarak sosyo-kültürel faktörler bu duruma neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra çocukluğunda yeteri kadar ilgi, sevgi ve şefkat görmemiş bireylerin beyindeki duyguları tanıma bölümünün gelişmemiş olması, biyolojik olarak anormalliklerin olması ve bu gibi durumlar da bireyin aleksitimik davranışlar sergilemesine neden olabilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra bireyin eğitim düzeyi de yol açan durumlardan biri olarak ifade edilebilmektedir. Eğitim seviyesi düşük olanlarda oldukça sık görülen bu duygusal sağırlık ya da körlük, bireyin kendi duygularını ifade edememesi ile görülmektedir.

Teşhisi Nasıl Konulur?

Teşhisi Nasıl Konulur?
Teşhisi Nasıl Konulur?

Aleksitimi teşhisi konulabilmesi için bireyin mutlaka bir uzman kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Ayrıca bireyin duygularını ifade etme konusunda güçlük çekmesi, beyin kimyasındaki bozukluklar, duygusal çatışmaların vücuda yansıması, mide problemleri ve bu gibi belirtileri de yine hastalığın teşhis edilmesinde yardımcı olabilmektedir.

Aleksitimi Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Kendisine aleksitimi tanısı koyulan bir bireyin daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi açısından tedavi olması neredeyse hayati bir önem taşımaktadır. Tedavisi ise uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Genellikle psikolog ya da terapistler tarafından gerçekleştirilen bu tedavilerde çeşitli psikoterapi yöntemleri uygulanabilmektedir. Örneğin; maruz bırakma terapisi, bilişsel ve davranışçı terapi yöntemleri oldukça etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Bu yöntemler sayesinde bireye duyguları ve duygularını dışa vurabilme, ifade edebilme yolları öğretilebilmekte, bu sayede sorununun ortadan kaldırılabilmesi sağlanmaktadır. Üstelik bu gibi psikoterapi yöntemleri bireylerin yaşamış olduğu daha pek çok farklı psikoloji sorununa çözüm olurken, bireye yaşamış olduğu psikoloji sorunları karşısında mücadele edebilmeyi de öğretmektedir. Böylelikle bireyin hayata daha güçlü tutunabilmesi de sağlanabilmektedir.


Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.