Bu içerikte neler var?
Okul dönemindeki çocuklar genellikle boşanmanın ne anlama geldiğini anlayabilmektedir. Boşanan ebeveynlerinin artık bir arada yaşamayacağını bilen çocuklar genellikle kendisine ne olacağı korkusuna kapılmakta ve psikoloji açısından büyük ölçüde etkilenebilmektedir. Özellikle de nerede yaşayacakları, okulunun ne olacağı, anne ve babanın kendisini eskisi gibi sevmeyeceğini düşünebilmekte ve yoğun kaygı yaşayabilmektedir. Bu gibi süreçler çocuğa boşanma haberinin nasıl verileceği oldukça önemli olurken, nasıl haber verildiği bu sürecin sağlıklı atlatılması ve boşanma psikolojisini ortadan kaldırması konusunda temel unsur olarak kabul edilmektedir.
Çocuğunuza Boşanma Haberini Nasıl Vermelisiniz?
Çocuğa boşanma kararını anlatma konusunda dikkat edilmesi gereken pek çok farklı husus bulunmaktadır. Zamanı doğru ayarlamak, alınan bu kararın beraberce söylenmesi, alınan bu kararda çocuğun hiçbir payı ya da katkısı olmadığını anlatmak, eşlerin birbirini çocuğun önünde suçlamaması, detayların çocuk önünde konuşulmaması ve çocuğun çok sevildiğinin anlatılması gibi durumlar çocuğa boşanma kararını anlatma konusunda dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır. Bu hususlar göz önünde bulundurulduğu takdirde boşanma psikolojisi yaşanmadan süreç daha kolay atlatılabilmektedir.
Diğer yandan boşanma haberi verirken genel olarak yapmanız gereken ve yapmamanız gereken hususlara dikkat ettiğiniz sürece yine bu haberi vermek ve süreci atlatabilmek daha kolay bir hal alacaktır:
Ebeveynlerin bu süreçte yapması gerekenler:
- Çocuğunuzun duygularını sözlere dökebilmesi için destekleyin.
- Endişelerini dikkatlice dinleyin.
- Çocuğunuza boşanmanın nedeni ya da sorumlusunun o olmadığını tekrar tekrar hatırlatın.
- Bir kez konuşmanın yeterli olmayacağı bilinciyle benzeri konuşmaları tekrarlayıp çocuğun bu durumu kabullenmesini sağlayın.
- Çocuğun, anne-babasının yeniden bir araya gelip mutlu alacağı düşüncesi olması halinde sabırla konuşup bu düşünceden vazgeçirin.
- Çocuğunuza her ikinizin de onu aynı şekilde sevmeye devam edeceğini tekrar tekrar hatırlatın.
Ebeveynlerin bu süreçte kesinlikle yapmaması gerekenler:
- Kararsız olmayın. Boşanmanız kesinse bu kararı açık kapı bırakmadan kararlı bir şekilde çocuğunuzla paylaşın.
- Ebeveynlerden biri boşanma konusunda çocuğuna karşı kesinlikle diğer ebeveyni suçlamamalıdır.
- Çocuğunuza karşı diğer ebeveyni kesinlikle kötülemeyin.
- Çocuğunuzdan duygusal olarak destek beklemeyin.
- Çocuğunuzdan taraf seçmesini kesinlikle beklemeyin.
- Çocuğunuzun duygularını ifade etmesini asla engellemeyin.
- “Zaten babanı-anneni pek görmüyordun” gibi söylemlerle yaşanan kaybı asla küçümsemeyin.
Doğru Zamanı Tercih Etmek Önemli!
Çocuğa boşanma haberini verme konusunda dikkat edilmesi gereken önemli meselelerden biri zamanlamadır. Alınan bu karardan emin olana dek çocuğa bu durumdan bahsedilmemesi gerekmektedir. Özellikle de çocuğa karşı belirsizlik içeren kelimeler kullanımından kaçınılmalı ve ancak kesin bir karara varıldığında yine yumuşak ama kesin bir dille ifade edilmelidir. Ayrıca bu haberi anne ve babanın bir aradayken beraberce vermesi gerekirken, bu durum çocuk haberi tek taraflı olarak almamasını sağlayabilmektedir.
Çocuğa Karşı Sevgi Gösterilmeli ve Gerektiğinde Destek Alınmalı!
Çocuklara ayrılacağı söyleme halinde aynı zamanda bu durum kesinlikle çocukla alakalı olmadığı, boşanma kararında kendisinin herhangi bir payı olmadığı da belirtilmelidir. Çocuğun ne kadar sevildiğini bilmesi de yine önemli bir konudur.
Ancak boşan kararını açıklama her zaman sakinlikle karşılamayabilir. Bu gibi durumlarda ise mutlaka bir psikolog ya da pedagogdan yardım alınmalıdır. Psikolog ya da bu gibi uzmanlar çocuklara terapi eşliğinde durumu izah edebilmekte ve çocuğun bu psikolojinin üstesinden gelmesini sağlayabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.