Bu içerikte neler var?
Okuldan korkan çocuklar için ailelerin bilinçlendirilmesi oldukça önemlidir. Bu sorunun temel nedeni araştırılmalı ve aileler eğitilmelidir.
Çocukların İlk Korku Unsuru Okullar
Anaokula ya da ilkokula başlayacak olan çocukların ilk korkusu okuldur. Okullar, çocuklar için ilk sosyalleşme alanıdır ve çocuklar bu duruma karşı tepki gösterirler. Çeşitli bahaneler üreterek okula gitmek istemez, okulda huzursuz davranışlar sergileyerek ebeveynin okula gelmesini sağlayabilirler. Okul fobisi olarak adlandırılan bu durum psikolojik yönden incelenmesi gereken bir durumdur.
Çocuğun belli zamanlar içerisinde ailesinden ayrılmasına alışması oldukça zor bir süreçtir. Bu süreçte çocuk kendisini baskı ve stres altında hisseder dolayısıyla mide bulantısı, karın ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetleri bulunabilir.
Okuldan Korkan Çocuklara Nasıl Davranılmalı?
Okuldan korkan çocuklar genellikle alıngan ve endişeli bir ruh haline bürünürler. Daha önce tepki göstermedikleri olaylara tepki gösterebilirler. Okula gidecekleri günün gecesinde pek çok problem ortaya çıkarabilirler. Kıyafetlerini saklayabilir ya da okul çantalarını gizleyebilirler. Bu durumda ebeveynlerin sabırlı ve anlayışlı bir tutum göstermesi gerekir.
Bu fobiye bağlı olarak çocuklarda uyku problemleri meydana gelebilir. Ebeveynler bu fobiyi şiddet, baskı, tehdit, ani sinir patlaması, bağırma ya da baskılama yöntemiyle çözmek isterler fakat bu davranış biçimi yanlıştır. Anne ve baba olarak çocuğa okul sistemi net ve kısa ifadelerle anlatılmalıdır. Okul yaşamının nasıl olacağı ve yeni arkadaşlar edinmenin güzelliklerinden bahsedilmelidir.
Fobinin artması bir süre sonra çocukta okuldan kaçma isteğine neden olur. Okul fobisi bu raddeye geldiğinde ailelerin psikolojik yönden destek alması da önerilmektedir.
Okul Fobisi Depresyon Yaratabilir
Zaman içerisinde bu fobi çocuklarda gelişim ve kişilik bozukluğuna neden olabilir. Çocuk günden güne kendisini daha huzursuz hissedebilir. Çocukların psikolojisi belli bir zaman zarfından sonra sosyalleşme eylemlerine katılamazsa içine kapanabilir ve bu durum depresyon yaratabilir.
Bu durumlarda ailelerin bilinçli bir şekilde davranması gerekir. Aile içerisindeki huzursuz ortam giderilmeli ve çocuğun aileden kaynaklı travmatik olaylar yaşaması önlenmelidir. Gerektiği takdirde de psikolog yardımı alınması önerilmektedir.
5 Adımda Okul Fobisini Yenebilirsiniz!
Okul fobisi çocuklarda sık sık yaşanan bir durum olurken, bu gibi durumlarda ebeveynlerin çocukları okula hazırlaması gerekir. 5 adımda okuldan korkan çocukları okula alıştırabilmek mümkündür.
Empati Kurun
Çocuğunuzda okul korkusunu fark ettiğinizde tepki göstermek yerine empati kurmalı, sözlü bir şekilde onu okula hazırlamaya başlamalısınız. Hatta belki kendi okul hikayenizi anlatabilir, onu anladığınızı gösterebilir ve böylelikle rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Neden Okula Gitmek Zorunda Olduğu Anlatın
Çocukların, okula her gün gidilmesi gereken bir eğitim kurumu olduğunu öğrenmesi gerekir. Ebeveynlerin çocuğuna okul ve eğitimden kaçışın mümkün olmadığını anlatmasının ardından bir kabullenme süreci gelişecektir. Bu süreçte sabırlı olmak, katı kurallar olmadan tümüyle anlayabileceği şekilde durumu anlatmak önemlidir.
Okulun Sosyal Yönlerini Öne Çıkarın
Çocuklar açısından okul, kendi yaşıtlarının olduğunu düşündüğünde mükemmel bir oyun alanıdır. Fakat okul korkusu yaşayan çocuklar genellikle bu durumu fark etme konusunda geç kalıyor. Ebeveyni olarak çocuğunuza okullun pozitif yönlerini anlatabilir, yeni arkadaşlıklar kurmasına yardımcı olabilirsiniz.
Şikayetlerini Göz Ardı Etmeyin, Dinleyin
Ebeveynler çocukların okuluyla ilgili tüm şikayetlerinin korkularından kaynaklı olduğunu düşünebilir. Dolayısıyla önemli noktaları göz ardı edebilir. Fakat bu gibi durumlarda çocuğun şikayetlerini dinlemek ve dikkate almak önemlidir. Çocuğa okulda zorbalık eden bir arkadaşı olabilir ya da öğretmeniyle ilgili sorunlar yaşıyor olabilir. Bu nedenle her türlü detayı göz önünde bulundurarak gözlemlemeniz gerekir.
Bir Uzmandan Destek Alın
Çocuğunuzun okul fobisiyle başa çıkamadığınız durumlarda mutlaka bir uzman psikolog ve pedagogdan yardım almanız gerekir. Bu sayede ebeveynler çocuğa karşı tutum ve yaklaşım konusunda daha bilinçli hale gelecektir. Ayrıca çocuğun okul korkusunu yenebilmek de daha kolay olacaktır.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.