Bağlantıları atla
Kardes kiskançliginda ne yapilmali

Kardeş Kıskançlığında Ne Yapılmalı?

Kardeş kıskançlığı, çoğu zaman bir kardeşe sahip olan pek çok insanda görülebilen bir durumdur. Tümüyle insani bir olgu olarak ifade edilen bu durumun en birincil nedeni yeni doğan kardeşe gösterilen ilgi olarak bilinmektedir. Bu gibi durumlarda çocuklar evdeki ve anne – babasının kalbindeki yerini ve değerini kaybettiğini düşünmektedir. Üstelik evdeki tüm ilgi ve alaka yeni gelen kardeşe yönelmiş ve dolayısıyla çocuk da statüsünü kaybettiğini düşünmeye başlamıştır. Bu gibi durumlar neticesinde de çocuk psikoloji olarak kardeşini suçlamaya başlamakta ve kardeş kıskançlığı ortaya çıkmaktadır.

Kardeş Kıskançlığı Neden Olur?

Kardeş Kıskançlığı Neden Olur?
Kardeş Kıskançlığı Neden Olur?

Kardeş kıskançlığı nedenleri çoğu zaman ebeveynlerin ve aile üyelerinin tutum ve davranışlarından kaynaklanmaktadır. Örneğin; ebeveynlerin yeni doğan kardeşe neden ilgi göstermesi gerektiği ve ne kadar ilgilenilmesi gerektiği gibi konularda çocuğu yeterince bilgilendirmemesi, yeni doğan bebekle ilgilenmekten çocuğu unutuyor olması, hediyelerin yalnızca yeni doğan bebeğe alınıp çocuğun kendisini değersiz ve evde gereksiz olarak hissetmesine neden olunması gibi durumlar nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalan çocuklar çoğu zaman bebek gibi konuşmaya başlamakta, parmağını emme, biberon isteme, bırakmış olduğu altını ıslatma alışkanlığını yeniden edinme gibi davranışlar sergilemeye başlamaktadır. Hatta zaman zaman cilt döküntüleri, karın ağrısı, iştahsızlık, içine kapanıklık ve zayıflama gibi durumlar da belirtileri olarak ifade edilebilmektedir.

Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenir? Ne Yapılmalı?

Nasıl Önlenir? Ne Yapılmalı?
Nasıl Önlenir? Ne Yapılmalı?

Kardeş kıskançlığını önlemek için en büyük görev aile üyelerine düşmektedir. Öncelikle ebeveynler kardeş gelmeden önce çocuğun evdeki yatağını ayırmalı ve ayrı yatmaya alışmasını sağlamalıdır. Çocuğa kardeşi geleceği haberi ise annenin karnı belli olmaya başladığı ve doğum yaklaştığı zaman olmalıdır. Örneğin; 5. Ay ve sonrası bu haber için doğru bir zaman olarak gösterilebilmektedir.

Öte yandan günümüzde pek çok psikolog kardeş kıskançlığını önlemek için çocuğa kardeşi doğduğunda yaşanacak olan değişikliklerden bahsedilmesi gerektiğini, anlayacağı bir dilden kendisini aynı şekilde sevmeye devam edeceklerini ve onun da kardeşine güzel bir ağabey/abla olabileceğini anlatması gerektiğini ifade etmektedir. Üstelik bu gibi konularda yetersiz olan anne ve babalar çocuğu için bir uzman psikologdan destek alabilmekte, katılacakları aile terapi seansları sayesinde daha sağlıklı bir aile ortamı oluşturabilmektedir.


Bir önceki yazımız olan Histrionik Kişilik Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.